Glas Javnosti

ČUDESNA BILJKA sa uljem blagotvornog dejstva

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Često slušamo o različitim darovima iz prirode koji imju široku upotrebu i na razne načine blagotvorno utiču na naš organizam, a mnoge od njih i koristimo. Argan je jedan od tih darova koji zaista ima neverovatna dejstva.

Grane ovog drveta mogu dostići dužinu i do 35 metara. U sredini ploda je izuzetno tvrd orah koji sadrži do tri male semenke koje su ispunjene velikom količinom ulja. U pojedinim delovima Maroka uzgoj ove biljke u potpunosti zamenjuje maslinarstvo. Zanimljivo je da se za vreme berbe Argana na drvo puštaju koze. Brsteći drvo, one ispljuju seme, koje se prilikom pada razbija- piše Agroinfo.rs.
Sastav arganovog ulja
Prema tradicionalnom načinu, smesa koja se pokupi se cedi rukama dok se ne dobije krajnji produkt – ulje. Za samo jedan litar arganovog ulja potrebno je mnogo vremena i velika količina svežeg ploda. Argan ulje ili marokansko ulje sadrži: zasićene masne kiseline (stearinska i palmitinska), nezasićene masne kiseline ( linolenska, linolna i alfa) vitamin E (tokoferol), sterole,polifeonole,karotenoide i minerale, šotenole, spinasterole, triterpenske alkohole i delta 7 avenosterole.
Lekovita svojstva argana
Ulje argana ima izuzetno povoljno i blagotvorno dejstvo na ljudsku kožu i priznato je kao jedno od najefikasnijih ulja za podmlađivanje kože. Kao piling, ovo ulje je izuzetno efikasno u uklanjanju odumrlih ćelija kože, a pomaže i kod problema lomljenja noktiju. Koristi se kao zaštita od visokih temperatura, za negu osetljive dečje kože, protiv ekcema, psorijaze i strija. Od arganovog ulja prave se sapuni, šamponi i kreme, a takvi proizvodi su sve traženiji širom sveta. Takođe, ovo ulje je izuzetno efikasno i kod problema sa lomljivom i suvom kosom bez sjaja. Obnavlja dlaku i čini je lepom i sjajnom. U slučaju da vam ispucaju usne, obavezno ih namažite Arganovim uljem.

Ulje od Argana pomaže kod mršavljenja, relaksira leđa, a vitamin E koji sadrži je izuzetno važan za razvoj i održavanje funkcija sistema živaca i mišića. Arganovo ulje sadrži više od 80% jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pozitivno deluju na kardiovaskularne i reumatske bolesti. Štiti vezivna tkiva, podstiče delovanje kiseonika, blagotvorno utiče na varenje i jetru, te poboljšava kapacitet mozga. Izuzetno visok procenat linolenske kiseline pomaže u regulisanju nivoa holesterola u krvi. Važno je reći da je Arganovo ulje izuzetno snažan antioksidans.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR