Zova se vekovima koristila u medicinske svrhe, posebno u Grčkoj, Skandinaviji, Portugalu i Maroku. To je jedna od najčešćih lekovitih biljaka na svetu i koristi se u narodnoj medicini za lečenje groznice i reumatizma, išijasa, infekcija i još mnogo toga. Danas se suplementi zove uglavnom koriste za lečenje simptoma prehlade i gripa.
Zova se odnosi na nekoliko sorti drveta Sambucus, cvetne biljke iz porodice Adokaceae, a Sambucus nigra je najčešće korišćena vrsta zove i poreklom je iz Evrope. Cvetovi biljke pretvaraju se u plodove – bobice zove.
Šolja zove sadrži 52,2 mg vitamina C, koji štiti imunitet, sprečava bolesti i pomaže u oporavku mišića.
Sveže ceđeni sok od zove sadrži mnogo antioksidativnih jedinjenja kao što su protokatehuinska i hlorogenska kiselina, i raznih fitonutrijenata kao što su flavonoidi kvercetin i rutin.
Flavonoidi imaju antiinflamatorno dejstvo i štite ćelije od oksidativnog oštećenja koja mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka i kognitivnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i demencije.
Crna zova je bogata antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju upale, kao i holesterola i krvnog pritiska. Takođe može pomoći u smanjenju krvnog pritiska smanjenjem količine mokraćne kiseline u krvi. Utvrđeno je da povišeni nivoi mokraćne kiseline mogu predvideti razvoj hipertenzije.
Svojstva crne zove koja se bore protiv zapaljenja mogu pomoći u smanjenju stresa i popravljanju raspoloženja.
Konzumiranje bobica zove može vam pomoći da se brže oporavite od respiratornih bolesti. „Može da smanji trajanje obične prehlade, kao i infekcija gornjih disajnih puteva i gripa“, kaže dr Džouns.
Bobica crne zove sadrži kvercetin, koji je flavonoid i antioksidans za koji se zna da podržava funkciju pluća, posebno kod onih koji pate od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), objasnio je dr Džouns.
Studija objavljena u Biology otkrila je da bobica crne zove može ublažiti simptome kod ljudi sa HOBP kada se kombinuje sa drugim jedinjenjima. Međutim, potrebno je mnogo više istraživanja da bi se dali ubedljivi nalazi o tome kako bobica zove pomaže bolestima pluća.
Sadržaj vlakana u zovi podstiče zdrava creva, laku probavu i snažan imunski sistem. Zova poboljšava zdravlje creva prebioticima, oblikom vlakana koji hrani probiotike, poznate kao „dobre“ bakterije u crevima.
Jedna porcija zove sadrži približno sedam grama vlakana, što je četvrtina preporučenog dnevnog unosa.
Zova može pomoći osobama sa dijabetesom da kontrolišu šećer u krvi. Fitonutrijenti i polifenoli u crnoj zovi pomažu telu da efikasnije obrađuje glukozu, što čini ovu bobicu korisnom za upravljanje glukozom i njeno održavanje u ravnoteži“, kaže dr Trista Best za health.com.
Istraživanje je otkrilo da je bobica crne zove skratila trajanje i težinu prehlade i gripa, kao i simptome respiratorne infekcije kada se konzumirala u obliku pastile ili ekstrakta. Prednosti su bile najveće kada su učesnici uzimali bobicu zove u roku od 48 sati od razvoja simptoma.
Antioksidansi smanjuju oksidativna oštećenja u telu koja mogu dovesti do oštećenja kože, a tako se održava zdravlje i mladolikost kože.
1 šolja zove sadrži:
Kalorije: 106
Proteini: 1 g
Vlakna: 10 g
Masti: 0,7 g
Ugljeni hidrati: 27 g
Vitamin A: 870 mg
Kalijum: 406 mg
Vitamin C: 52,2 mg
Kalcijum: 55 mg
Gvožđe: 2,32 mg
Obavezno skuvajte sirove bobice zove pre nego što ih pojedete. Konzumiranje sirovih bobica može da vas izloži riziku od trovanja cijanidom, što dovodi do mučnine, povraćanja i dijareje. Toksična svojstva zove nestaju kuvanjem na 80 stepeni Celzijusa.
Izbegavajte da jedete koru, listove i semenke bobica zove ako imate osetljiv stomak ili neko gastrointestinalno patološko stanje.
Umereno konzumiranje zove je u redu, sve dok ih jedete kuvane – napominjemo još jednom da bobice nikada ne treba jesti sirove. Obavezno se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što u svoju ishranu uvrstite zovu ili suplemente na bazi crne zove.
Glas javnosti/ N01S