Glas Javnosti

ČINJENICA O KIJANJU : Da li nam srce stane kada kijamo – činjenica ili mit

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ideja da nam srce stane kada kijamo više zvuči kao nešto u šta bi bilo teško poverovati – ali opet, kažu stručnjaci, ljudsko telo radi neke čudne, ali i neke divne stvari.

Kijanje ili sternutacija je način našeg tela da izbaci strani materijal iz respiratornog trakta, poput prašine ili polena. Postoje i dokazi da se visok vazdušni pritisak u ustima dovodi u vezu sa kijanjem i uzrokuje da mozak počinje da „poručuje“ nervima u nosu da proizvode dodatnu sluz. 

Kardiolog dr Kenneth Mayuga iz Cleveland Clinic objašnjava šta se dešava sa našim srcem kada kažetmo „apćiha“.

– Prva stvar koju treba znati je da postoji velika razlika između stanja kada srce stane i kada srce zastane sa radom. Srce ne kuca fiksnom brzinom. Sve vreme se ubrzava i usporava, u zavisnosti od mnogih faktora. Na primer, brzina rada srca povećava se kada trčimo a usporava kada spavamo. Kada govorimo o „zaustavljanju srca“ u medicinskim terminima, generalno mislimo na pauzu koja traje najmanje 3 sekunde – pojašnjava dr Mayuga.

Ovako duga pauza može da bude znak problema sa srčanim ritmom. Ali, dobra vest je da kijanje, kao normalna funkcija tela, generalno ne izaziva te duge pauze, ističe dr Mayuga.

Šta se dešava sa srcem kada kijamo?

Dakle, kijanje ne izaziva zaustavljanje srca, ali – šta se zapravo tada dešava? Iako obično nema razloga za brigu, kijanje ima moć da uspori rad srca, barem na kratko.

– Dok kijanje može da uspori otkucaje srca na veoma kratko vreme, na primer, zbog povećanja onoga što se zove vagalni tonus, uopšte ne vidimo da izaziva klinički značajne pauze. To znamo jer imamo monitore srca koji mogu da snime otkucaj srca i ritam do četiri godine. Ovi monitori su dizajnirani da otkriju klinički značajne srčane pauze, što je nešto što generalno ne uočavamo kod kijanja – naglašava dr Mayuga i dodaje:

 Ritam srca je trenutno poremećen kada kinemo, ali srce ne staje u trenutku kada čovek kine.

Sinkopa kijanja nije razlog da srce stane

Ipak, postoji izvesno upozorenje. Neki ljudi doživljavaju fenomen koji se zove „sinkopa kijanja“. Sinkopa je nesvestica i kada se dogodi, broj otkucaja srca i krvni pritisak osobe koja kija padaju toliko nisko da čovek može da oseti vrtoglavicu ili čak padne u nesvest. Ali, kako uverava dr Mayuga, takva pojava je veoma, veoma retka, čak i među ljudima koji uopšte imaju sinkopu.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR