Jetra ima jednu od ključnih uloga u procesu varenja i prerade hrane. Jetra poseduje sposobnost regeneracije nakon povreda ili oštećenja. Osim u procesu varenja i prerade hrane, igra bitnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi, čišćenja tela od toksina, proizvodnji proteina...
Rizik od bolesti jetre može se veoma umanjiti zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i izbegavanjem alkohola.
Neki čajevi mogu poboljšati rad jetre i podstaći njenu regeneraciju.
Čaj od sladića ili slatkog korena, poseduje antiupalna svojstva i pomaže jetri u saniranju posledica konzumiranja previše alkohola. Glavni sastojak ovog čaja je glicirizin, koji ima antivirusna i antibakterijska stvojstva. Glicirizin pomaže i u suzbijanju enzima koji se povezuju sa oboljenjima jetre.
Kurkuma nosi epitet Kraljice začina i to sa razlogom. Za nju je karakteristična izazita narandžasto-zlatna boja, aroma nalik biberu i oštriji ukus. Ono što ovu biljku izdvaja od ostalih jeste širok spektar antioksidanasa, ali i antivirusna, antibakterijska, antimikotička, antimutagena i antiupalna svojstva.
Prepoznatljivu boju ova biljka dobija od kurkumina, jedinjenja koje pomaže kod ublažavanja tegoba mnogih bolesti. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje kurkumina može da smanji nivo masnoće u jetri i LDL (loš holesterol).
Koren maslačka se već dugo koristi kao "tonik za jetru" u narodnoj medicini. Preliminarne studije sugerišu da je to delimično zbog njegove sposobnosti da poveća protok žuči. Naturopati veruju da to znači da bi čaj od korena maslačka mogao da pomogne detoksikaciji jetre, kao i ublažavanju simptoma bolesti jetre. Studija iz 2017. godine sugeriše da polisaharidi u maslačku zaista mogu biti korisni za funkciju jetre, prenosi Magazin novosti.