Zdrava hrana koja povećava rizik od hipertenzije
Fermentisana hrana
Kiseli kupus i jogurt su kod nas vrlo popularni kao namirnice bogate korisnim bakterijama koje blagotvorno utiču na varenje. Međutim, ove dve namirnice, ukoliko se prekomerno konzumiraju, mogu dovesti do hipertenzije zbog visokog sadržaja soli.
Kupovne čorbe i supePovrće, kuvano meso i mahunarke veoma su bogate proteinima i vlaknima. To su veoma važne komponente uravnotežene ishrane. Međutim, ukoliko volite da kuvate kupovnu čorbu i supu budite oprezni. Visok sadržaj soli u njima može dovesti do povišenog krvnog pritiska.
Ovo je mnogima omiljena užina. Masline sadrže mononezasićene masti koje su zdrave za srce, ali one sadrže i so koja može biti opasna za hipertenzičare.
Kokosovo uljeU pitanju je popularna superhrana koja se koristi i u kozmetičke i u prehrambene svrhe. Kokosovo ulje se sa pravom smatra zdravijom alternativom za suncokretovo ulje. Međutim, osobe sa hipertenzijom trebalo bi da se suzdrže od njega.
Voćni sokSlobodni šećeri kao što su glukoza i fruktoza koji se nalaze u voćnom soku, ako se konzumiraju u velikim količinama, mogu dovesti do povećanja telesne težine. To negativno utiče na stanje čitavog organizma. Činjenica je da kalorije u sokovima ne zasićuju energijom, već samo doprinose skupu dodatnih kilograma.
Iako ove namirnice doprinose povišenom krvnom pritisku, nutricionisti uglavnom ne preporučuju njihovo potpuno izbacivanje iz ishrane. Važno je pridržavati se određenih pravila i jesti ih umereno. Zbog njihovih benefita po pitanju zdravlja, neke od ovih namirnica bilo bi štetno izbaciti iz ishrane, prenosi T04S.