Glas Javnosti

BOLNICA ZA PONOS: Bečka bolnica na listi najboljih bolnica sveta

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Univerzitetska klinika AKH Beč zauzela je 30. mesto na ranglisti 250 najboljih bolnica na svetu koju su sastavili Američki magazin Njuzvik i onlajn platforma za statistiku Statista.com.

Više od 80.000 medicinskih stručnjaka iz 28 zemalja je učestvovalo u anketi čiji su rezultati povezani sa rezultatima postojećih anketa pacijenata i medicinskim indikatorima kao što je kvalitet lečenja, navodi se u saopštenju Predstavništva grada Beča u Beogradu.
Na vrhu liste se nalaze klinike "Mejo", "Klivlend" i "Masačusets opšta bolnica" iz SAD. Za najbolju evropsku bolnicu je proglašena Univerzitetska bolnica Karolinska iz Švedske koja zauzima šesto mesto na listi, prenosi portal Ekapija.

Univerzitetske klinike iz Inzbruka (58. mesto) i Graca (79. mesto) su takođe zauzele mesta na listi najboljih bolnica sveta. Pored prvoklasne nege, istraživanja i inovacija Njuzvik definiše "doslednost" kao obeležje rangiranih klinika.
- Najbolje bolnice sveta stalno privlače najbolje zaposlene, pružaju najbolje rezultate za pacijente i najvažnije nove terapije i istraživanja. Relativno mali broj bolnica može da ostvari sve ovo iz godine u godinu - navodi se u predgovoru rangiranja.


AKH i Medicinski univerzitet u Beču vode 29 univerzitetskih klinika i više od 400 ambulanti koje stacionarno zbrinjavaju 80.000 pacijenata godišnje, dok kroz ambulante prođe 1,2 miliona pacijenata.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR