Glas Javnosti

BILJKA KOJA JAČA IMUNITET : Od nje će vam zdravlje cvetati

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Crna zova je jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka na svetu, i dok je ranije korišćena za lečenje groznice i raumatizma, pobiljšanje tena ili čak tretiranje opekotina, danas je najčešće koristimo da ublažimo simptome prehlade i gripa.

Šta je crna zova?

Postoji nekoliko varijanti drveta zove koje se razlikuju po cvetnim grozdovima bele ili crne boje ili tamnoplavim, skoro crnim plodovima, a najčešća vrsta je Sambucus nigra, poznata i kao evropski plodovi ili crna bazga.

Cvetovi i listovi su kroz istoriju korišćeni za ublažavanje bolova, otoka, upala, stimulisanje proizvodnje urina i izazivanje znojenja, dok se sama kora koristila kao diuretik ili laksatim.


Sušene plodove ili sok, prema narodnoj medicini, mogli su se koristiti za tretiranje gripa, infekcija, išijasa, glavobolje, zubnih bolova, bolova u srcu i nervima. Pored toga, plodovi se mogu kuvati i koristiti za pravljenje sokova, džemova, pita i vina. A cveće se često kuva sa šećerom da bi se napravio slatki sirup za čuveni sok od zove.

Zdravstvene koristi crne zove

Plodovi crne zove ne samo da su hranljivi već, između ostalog, mogu da pomognu i u rešavanju simptoma prehlade i gripa, održavanju zdravlja srca, kao i u borbi protiv upala i infekcija. Puni su hranjivih materija, niskokalorični su i bogati vitaminom C, dijetalnim vlaknima i antioksidantima u obliku fenolnih kiselina, flavonoida i antocijana.

Jedno od najvažnijih svojstava je da mogu da poboljšaju zdravsteno stanje, pogotovo kod dece, kada se javljaju simptomi prehlade i gripa. Pokazalo se da ekstrakt crne zove pomaže u smanjenju težine i dužine gripa piše Ona.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR