Kiseli kupus je neizostavni deo naše zimske kuhinje, slave i svečanosti skoro da su nezamislive bez jela od ovog povrća. U našem narodu kiseli kupus koristio se i kao hrana i lek, posebno u vremenima kada nije bilo u ovolikoj meri namirnica koje sadrže vitamin C. Veruje se da kiseli kupus može ojačati imuni sistem i zaštiti nas od virusa i infekcija. I pored dobrih osobina, postoje oboljenja kada je pacijentima upotreba fermentisanog kupusa zabranjena ili dozvoljena u ograničenoj količini.
Mnogi narodi su od davnina koristili ovako pripremljen kupus, zapisi prema kojima su neka grčka plemena, pre 4.000 godine upotrebljavali fermentisane proizvode. Na istoku Evrope kiseli kupus bio je posebno cenjena namirnica, a svoju potvrdu dobio je u 18. veku kada se dokazalo da ima mogućnost da prevenira i leči skorbut.
– Kiseli kupus je odlična zamena za limun u ovo doba godine, jer je njegova nutritivna vrednost, daleko veća od samog sadržaja vitamina C u limunu. Pored vitamina, kiseli kupus je bogat vitaminima B kompleksa, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, dijetnim vlaknima – kaže za portal eKlinika nutricionista dijetetičar Milka Kurteš.
Mlečna kiselina je glavni produkt fermentacije i ona ima konzervišući efekat, a i osnovni je sastojak koji daje ukus proizvodu. Kiselost kupusa u glavicama iznosi 1 do 1,2 odsto, navode stručnjaci. Ova namirnica može biti i dobar probiotik.
– Kiseli kupus fermentacijom vari svoje prirodne šećere i zahvaljujući vitaminu C i fitonutrijentima dobijenim u procesu kiseljenja, stvara uslove za rast korisnih probiotika. Poznato je da su probiotici zasluzni za dobar imunitet, za bolju resorpciju i promet hranljivih materija u crevima, a samim tim i veću otpornost prema različitim vrstama infekcija, bilo respiratornih ili nekih drugih. To su razlozi zbog kojih se kiseli kupus u ovom periodu naročito favorizuje kao namirnica koja bi trebala biti svakodnevno uključena u ishrani – objašnjava Milka Kurteš.
Antibiotici imaju sposobnost da menjaju ravnotežu u mikrobiomu creva, usled čega je moguće da dođe do povećanja količine i daljeg razmnožavanja štetnih bakterija. Stručnjaci navode da naš imuni sistem prepoznaje ove štetne bakterije, pokušava da im se suprotstavi i da ih eliminiše iz organizma, ipak u ovom procesu može da dođe do upale i iritacije crevne sluznice.
– Česta ili dugotrajna upotreba antibiotika izaziva poremećaj crevne flore. U tom slučaju kiseli kupus je pravo rešenje, on obiluje velikim brojem različitih sojeva mikroorganizama koji učestvuju u varenju hrane i na taj način obezbeđuje regulisanje ravnoteže crevne flore – kaže Milka Kurteš.
Kiseli kupus sadrži vitamin B12 koji se, inače, nalazi u namirnicama životinjskog porekla (iznutrice, meso, jaja) pa je iz tih razloga odlična dopuna u ishrani vegetarijanaca, navodi sagovornica portala eKlinika.
– Kiseli kupus je riznica vitamina, minerala, antioksidanasa i dijetnih vlakana, što povoljno utiče na naš metabolizam, ali nikad ne možemo reći da jedna namirnica čisti jetru, krv i ceo organizam. Za taj proces potrebna je kompleksnija kombinacija takođe visokovrednih namirnica, upotpunjena odgovarajućim načinom života i fizičkom aktivnošću – naglašava Milka Kurteš prenosi E klinika
Salata od svežeg kupusa odličan je izbor u kreiranju jelovnika za redukciju telesne težine zbog svog nutritivnog sastava, niske kalorijske vrednosti i osećaja sitosti. Uz dobro izbalansiran jelovnik i fizičku aktivnost daje odlične rezultate, savetuje Milka Kurteš.
Još jedan produkt kiselog kupusa, možda najpoznatiji kao lek protiv mamurluka je rasol.
– Rasol kao produkt kiseljenja bogat je vitaminima i mineralima ubrzava varenje samim tim deluje kao dobar laksativ i diuretik, pa se i on preporučuje u redukcionim dijetama. Po svom nutritivnom sastavu rasol je dobar izbor za lečenje mamurluka – kaže Kurteš.
Kiseli kupus je najbolje koristiti u svežem stanju kao salatu, jer na taj način on zadržava sve vitamine i hranljive materije, navodi Milka Kurteš.