Glas Javnosti

Bez VITAMINA B12 nema ni CRVENIH KRVNIH ZRNACA: Ovo su simptomi ako manjka u vašem organizmu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Za razliku od većine vitamina, B12 se u biljkama može pronaći u vrlo malim količinama. Reč je o esencijalnom hranjivom elementu koje telo koristi za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, DNK-a i nerava.

Za razliku od vitamina D, koji naše tijelo može samo da proizvede, vitamin B12 dolazi samo iz spoljašnjih izvora. 

Vitamina B12 zapravo nam ne treba puno - dnevne potrebe su najniže od svih vitamina B grupe. Većini odraslih treba samo 2,4 mikrograma dnevno, ali vrlo je važan za mnoge telesne funkcije, a njegov nedostatak može prouzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem. Osobe sa nedostatkom vitamina B12 često izgledaju bledo ili imaju žutu nijansu na koži i beonjačama. To se dešava kada nedostatak vitamina B12 uzrokuje problem sa proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca u vašem telu.

Nekim namirnicama dodaje se vitamin B12 kako bi se povećala njihova korist za zdravlje, no hrana koja prirodno sadrži velike količine vitamina B12 su mlečni proizvodi, jaja, riba, živina, obogaćene žitarice, govedina, školjke i hranjivi kvasac. Između ostalog, vitamin B12 pomaže u borbi protiv raka, srčanih bolesti i demencije, piše zadovoljna.hr.

 
Nedostatak vitamina B12 u organizmu možete prepoznati ako primetite neki od sledećih simptoma:


1. Umor

Stalno ste umorni? Vitamin B12 važan je za stvaranje aerobne energije u telu. Kada tog vitamina nema dovoljno, telo ne dobija dovoljno kiseonika i energije koja mu treba. Vrtloglavica je jedan od znakova da ne uzimate dovoljno vitamina B12.

2. Trnci i utrnulost

Gubitak osećaja u rukama i stopalima koji prati osećaj trnaca poput uboda iglica može biti znak nedostatka vitamina B12. Obratite se lekaru za nalaze krvi da bi se utvrdio uzrok.

3. Bol u zglobovima

Jak bol u zglobovima koji nije posledica povrede ili hronične upale, poput artritisa, može biti znak za uzbunu. Sporiji refleksi takođe su jedan od simptoma kod pacijenata s nedostatkom vitamina B12.

4. Ubrzani otkucaji srca ili disanje

Plitko disanje, lupanje srca i ubrzani rad srca takođe mogu biti povezani s nedostatkom vitamina B12. Ako vas muči nešto od toga, obavezno pođite kod lekara.

5. Slabost

Kod ozbiljnog nedostatka vitamina B12 mogu se pojaviti i simptomi poput potpune slabosti koja otežava i samo hodanje. Osim slabosti mišića, problemi s ravnotežom i posrtanje mogli bi ukazivati na problem.

6. Žutica

Žutilo kože i beonjača tipični su simptomi žutice što može ukazivati na neke ozbiljne zdravstvene probleme.

7. Natečeni jezik

Neki pacijenti s nedostatkom vitamina B12 mogu imati i upalu jezika. Drugi znakovi povezani s usnom dupljom uključuju glatki jezik i umanjeno čulo ukusa.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR