Mlečni proizvodi su osnovna namirnica, ali za neke ljude mogu biti izvor problema sa varenjem. Određeni mlečni proizvodi mogu negativno uticati na zdravlje creva što dovodi do nadimanja i stvaranja gasova. Netolerancija na laktozu i osetljivost na mlečne proteine su česti uzroci ovih problema.
Razumevanje kako mlečni proizvodi utiču na naša tela i identifikovanje specifičnih proizvoda koji izazivaju probleme, može nam pomoći da napravimo bolji izbor hrane i održimo dobro zdravlje creva.
Zbog toga je dijetetičarka i nutricionistkinja Krutika Nanavati upozorila na tri mlečna proizvoda koja treba da izbegavamo ako želimo da izbegnemo nadimanje i nelagodnost.
Sir je omiljeni mlečni proizvod koji se koristi u bezbroj jela, ali može biti i krivac za probleme sa varenjem.
„Tvrdi sirevi kao što su čedar ili parmezan sadrže manje laktoze od mleka, ali neki ljudi sa netolerancijom na laktozu i dalje mogu imati problema. Takvi sirevi mogu da sadrže visok sadržaj tiramina, amina koji kod nekih ljudi može izazvati glavobolju i probavne smetnje. Osim toga, punomasni sirevi imaju više masti, što potencijalno uzrokuje sporije varenje“, objasnila je dijetetičarka za „SheFinds“.
Iako su probiotici u jogurtu generalno korisni, prekomerna konzumacija, posebno zaslađenih, ponekad može dovesti do smetnji u varenju, uključujući gasove i nadimanje, posebno kod ljudi koji nisu navikli na veliki unos probiotika.
„Iako jogurt sadrži supstance koje mogu da pomognu varenje, neki jogurti, uglavnom aromatizovani, imaju visok sadržaj laktoze. Dodati šećeri u aromatizovanim jogurtima mogu doprineti nadimanju i poremetiti crevne bakterije“, upozorava Nanavati.
Konzumiranje velikih količina maslaca može opteretiti probavni sistem, posebno kada se kombinuje sa drugom hranom bogatom mastima. To može dovesti do probavne smetnje i nadimanja.
„Iako nije značajan izvor laktoze, maslac je bogat mastima. Prekomeran unos masti može usporiti varenje i dovesti do neprijatnosti“, zaključila je nutricionistkinja.
Glas javnosti/ N01S