Glas Javnosti

AKo imate glavobolje prilikom promene vremena, bez brige, rešenje postoji

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi oseća poteškoće sa zdravljem tokom naglih promena vremena. Jedna od najčešćih tegoba jeste glavobolja koja se javlja iznenada, a naročito usled pada temperature i neposredno pre kiše.

Naučnici Univerziteta Jang Ming na Tajvanu otkrili su da nagle promene temeprature u atmosferi mogu biti odgovorne za petinu migrena, prenosi City Magazine.

Studija je ispitala 60 osoba sa migrenom, koje su vodile dnevnike o svakodnevnim navikama tokom jedne godine.

Rezultati su pokazali da vremenske promene mogu izazvati migrenozne napade, uglavnom blage, a pad temperature je najveći okidač.

„Studija nudi prve dokaze da su glavobolje povezane sa promenama temperature. Ako je pacijent osetljiv na promene, lekari bi trebalo da mu preporuče kako da se nosi sa razlikama u temperaturi“, kaže vođa studije dr Šu Jiun Vang.

Iako promene vremena ne možemo da kontrolišemo, možemo da ublažimo njihovo delovanje na zdravlje.Pijte vodu

Promenom vremena često menjamo i prehrambene navike. Kada se usred leta pojavi nekoliko svežijih dana, skloni smo smanjenju unosa vode. Istraživanja su pokazala da je manjak unosa vode jedan od vodećih uzročnika nastanka glavobolje.

Kako biste sprečili nastanak glavobolje tokom promena vremena, važno je da povećate unos vode i smanjite unos pića koja dehidriraju telo, kao što su kafa ili gazirani sokovi, piše centarzdravlja.hr.

Unosite magnezijum

Magnezijum će pospešiti opuštanje krvnih sudova. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe, koje pate od manjka magnezijuma u telu, češće pate od glavobolja.

Magnezijum možete da unosite putem ishrane ili suplemenata, ali je važno da se pre svega posavetujete s lekarom.

Nosite kvalitetne naočare za sunce

Naočare za sunce treba da štite od UVA i UVB zraka. Nezaštićeno izlaganje očiju svetlosti može da uzrokuje glavobolju, naročito ako je vreme promenljivo, na primer sunčano i oblačno u razmaku od nekoliko sati.

Polarizovana stakla naočara su naročito efikasna, jer pružaju još više zaštite od sunca.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR