Glas Javnosti

Svetski dan kontracepcije: Šta je hitna kontracepcija i kako deluje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Danas se obeležava Svetski dan kontracepcije, koji se globalno obeležava od 2007. godine, a ovogodišnji slogan je "Moć opcije".

Načelnica odeljenja dnevne bolnice GAK Narodni front prof. dr Ana Mitrović Jovanović objašnjava da „moć opcije“ znači da „biramo kada želimo da postanemo roditelji“.

„Da nijedna trudnoća koja se desi ne bude neželjena i da završi abortusom. Svaka osoba može da izabere kontraceptivni metod koji joj najviše odgovara, koji će napraviti da joj život ima bolji kvalitet, pomoći da sačuva zdravlje i reproduktivno zdravlje“, kaže ona.

Prema njenim rečima, u svetu su najpoznatiji dugodelujući metodi – spirale ili injekcije.


„U Srbiji nažalost su metodi koji se baziraju na prekinutom snošaju, povremenom korišćenju kondoma, računanju plodnih dana… To je vrlo teško sa velikom preciznošću odrediti, nekad može da se pomeri, da bude neposredno pred ciklus ili neposredno po završetku, nažalost može da ostane neplanirano trudna i da ta trudnoća završi abortusom", ukazuje ona.

Nijedan kontraceptivni metod, objašnjava, nije za svakog.

„Pa tako ni pilula. Tradicionalni vid na koji se najveći procenat žena u ovom regionu čuva od neželjene trudnoće je prekinuti snošaj. Gotovo 20 odsto abortusa koje radimo je rezultat tog kontraceptivnog metoda“, kaže ona.


Šta je hitna kontracepcija?

Objasnila je i šta je „hitna kontracepcija“.

„Ona služi samo u hitnim situacijama kada nismo koristili kontracepciju, a imali smo seksualni odnos, ili kada je neki od vidova kontraceptivnih metoda zakazao. To je odličan metod koji je poslednja šansa da primenom jedne tablete smanjimo rizik neželjene trudnoće. To odlaže ovulaciju, ali je ne sprečava, i ako se ona popije, svaki naredni odnos je u riziku da se desi neželjena trudnoća. Naziv je hitna, treba da popiti čim pre posle nezaštićenog seksualnog odnosa, i posle toga svaki naredni treba izbeći ili koristiti kondom, koji nije stoprocentna zaštita od neželjene trudnoće“, objašnjava.

Ističe da „ima mnogo zabluda“.

„Čak i moje kolege unose zabunu u to da je to hormonska bomba, da ne sme da se koristi često. Koliko god je puta potrebno da se hitna kontracepcija popije, toliko god puta je moguće popiti tu pilulu. Međutim, ako neko ima potrebu da to koristi često, onda taj neko mora pod hitno kod ginekologa, koji će mu dati pravi metod kontracepcije", savetuje.


Osvrnula se na priču o uvođenju seksualnog obrazovanja u škole.

„Mnogo se o tome pričalo decenijama unazad. Ovaj dan je uglavnom dan kada se mediji okrenu i fokusiraju na ovu temu, a onda se zaboravlja, to ne znači da mi lekari i nastavnici ne treba da pričamo o toj temi kontinuirano. Stalno stasavaju nove generacije, ima mnogo netačnih i poluinformacija na internetu, naši pacijenti ne umeju da naprave trijažu šta je od informacija tačno i čemu se sme verovati“, kaže ona.

Ističe da „savremenom kontracepcijom ne smanjujemo natalitet“.

„Mi čuvamo tu mladu osobu, ženu u reproduktivnom periodu, zašto bi prekidala trudnoću, ako postoje savremeni metodi, kojima se može sprečiti sve ono što abortus može nažalost da rezultuje, pa nekad čak i najfatalnijim ishodom“, upozorava ona.


Glas javnosti/N01S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR