Glas Javnosti

Hormonska kontracepcija povećava rizik od razvoja ove teške bolesti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svi hormonski kontraceptivi povećavaju rizik od razvoja raka dojke, uključujući i sve popularnije pilule koje sadrže samo progestin, pokazalo je nedavno objavljeno naučno istraživanje.

Nučnici koji su sproveli istraživanje naglasili su da treba izvagati povećan rizik od razvoja raka dojke u odnosu na koristi od hormonskih kontraceptiva, uključujući i zaštitu koju pružaju od drugih oblika raka kod žena, piše N1.hr.

Prethodna istraživanja su utvrdila povećan rizik od razvoja raka dojke u slučaju uzimanja dvohormonskih ili kombinovanih kontraceptiva koji sadrže i estrogen i progestin.

U poslednjih desetak godina povećala se upotreba kontraceptiva koji sadrže samo progestin, ali je sprovedeno malo istraživanja o njihovoj povezanosti s rakom dojke. 


Istraživanje, objavljeno u časopisu PLOS Medicine je pokazalo da je rizik od razvoja raka dojke kod žena otprilike jednak u slučaju uzimanja hormonskih kontraceptiva koji sadrže i estrogen i progestin, kao i kod onih koji sadrže samo progestin. Prema istraživanju, kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju evidentiran je 20 do 30 posto veći rizik od razvoja raka dojke u odnosu na one koje je ne koriste.

Rezultati su slični onima iz opsežne studije iz 1996. godine.

Rizik je približno isti bez obzira na način korišćenja – pilula koja se uzima oralno, spirala, implant ili injekcija – ili se radi o kombinovanoj piluli ili samo progestinu.

Uzimajući u obzir da se verovatnoća od nastanka raka dojke povećava s godinama, autori istraživanja su izračunali koliki je apsolutni rizik povezan s uzimanjem hormonskih kontraceptiva.

Za žene koje su uzimale hormonsku kontracepciju u periodu od pet godina u uzrastu od 16 do 20 godina, evidentirano je osam slučajeva raka dojke na 100 hiljada žena. Kod onih između 35 i 39 godina zabeleženo je 265 slučajeva na 100 hiljada.

Vrlo malo povećanje apsolutnog rizika

”Niko ne želi čuti da će hormoni koje uzimaju povećati rizik od razvoja raka dojke za 25 posto”, rekla je Džilijan Rivs, profesorka statističke epidemiologije na Oksfordu i koautorka istraživanja.

“Ovde govorimo o vrlo malom povećanju apsolutnog rizika. Takvo povećanje treba posmatrati u kontekstu onoga što znamo o mnogim koristima uzimanja hormonskih kontraceptiva”, dodala je ona.

“Ne samo kada se radi o sprečavanju neželjene trudnoće, već i zato što znamo da oralni kontraceptivi zapravo pružaju prilično veliku i dugoročnu zaštitu od ostalih karcinoma kod žena, kao što su rak jajnika i rak endometrija”, rekla je Rivs.

Istraživanje je potvrdilo i da se rizik od razvoja raka dojke smanjuje nakon što žena prestane da korisi hormonsku kontracepciju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR