Glas Javnosti

KAKO MORSKA SO UTIČE NA KOŽU: Da li je neophodno tuširanje čim izađete iz mora?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nekima nakon kupanja u moru smeta so na koži, pa se odmah istuširaju, drugima ne. Šta je bolje za kožu?

Odavno znamo da morska voda, bogata solju, kao i vazduh na mnogo načina blagotvorno deluju na zdravlje. Kupanje u morskoj vodi, slane saune i upotreba morske soli u kuvanju odavno su deo kulture življenja. Poznati su i uticaji morskog okruženja na kožu u određenim uslovima. U svakom slučaju, dobro je znati kako morska so utiče na kožu, piše sajt Metropolitan, koja sažima rezultate istraživanja.

Uvek imajte na umu dve stvari: morska voda mora biti čista i nije prikladna za sve tipove kože.

Ublažavanje simptoma ekcema


Ekcem je česta alergijska upala kože koja se manifestuje kao ispucala, suva koža koja svrbi, a ponekad i kao otok. Jedno istraživanje iz 2016. pokazalo je da morska voda može da ima pozitivan uticaj na kožu zahvaćenu ekcemom. Dobri efekti dolaze od minerala kojima je morska voda obogaćena, kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, selen, hrom…


Kupanje u morskoj vodi zato može uticati na ublažavanje simptoma. Glavni uslov je, naravno, da je more čisto.

Ublažavanje drugih alergijskih reakcija


Morska voda smanjuje prisustvo imunoglobulina E, koji izaziva alergijske reakcije, a takođe usporava ili zaustavlja reakciju kože na prisustvo određenih drugih materija koje uzrokuju alergije.

Pomoć kod psorijaze


Lekari često preporučuju potapanje u morskoj vodi ili vodi s odgovarajućom količinom morske soli kako bi se ublažili simptomi psorijaze.

Neće biti na odmet ako malo više plivate u moru nego inače da biste smanjili obim ili se čak rešili psorijaze, piše Metropolitan.

Naglašava se, međutim, da to naravno ne znači da ćete se trajno rešiti psorijaze. Iako još nije jasno zašto morska voda ublažava psorijazu, istraživači pretpostavljaju da širi krvne sudove, oslobađa β-endorfine i enkefaline koji pomažu u suzbijanju bola ili pomaže u uklanjanju bakterija sa površine kože.


Prirodni piling


Morska voda može da deluje kao piling za celo telo, uklanjajući mrtve ćelije s površinskog sloja kože. To sprečava njihovo nakupljanje, koje inače dovodi do akni i mitisera.


Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR