„Kada jedete previše soli, bubrezi reaguju zadržavanjem vode kako bi je razblažili. Na ovaj način se oni oštećuju. Takođe može doći do oštećenja srčanog mišića“, rekao je dr S. Adam Ramin.
Prema istraživanju objavljenom u stručnom časopisu „Nutrition“, osobe koje jedu ultra-prerađenu hranu imaju najveću učestalost hronične bolesti bubrega. Dakle, smanjite konzumiranje brze hrane i češće konzumirajte voće i povrće.
Takođe ne bi trebalo preterivati u konzumiranju crvenog mesa. Istraživanje iz 2017. utvrdilo je da je ono povezano sa rizikom od završnog stadijuma bubrežne bolesti.
Pića sa veštačkim zaslađivačima su bezbedna ukoliko ih umereno pijete. Međutim, ako ih konzumirate svakodnevno, imate veći rizik od oštećenja bubrega, srčanih bolesti i moždanog udara.
Međunarodna organizacija za očuvanje zdravlja bubrega je objavila da pijenje četiri alkoholna pića dnevno udvostručava rizik od hronične bolesti bubrega.
„Osobe koje često piju alkohol i vole cigarete su u još većoj opasnosti“, istakao je doktor, prenosi N1.