Glas Javnosti

ZVANIČNO OBJAŠNJENJE: Zašto ljudi posle kafe trče u toalet?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Često se dešava da odmah nakon kafe idemo u toalet, a evo da li je to potencijalno zdravstveni problem

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu sproveli su istraživanje upravo na ovu temu. Oni su tokom svog istraživanja tri dana pacovima davali kafu koja je uspela da poveća pokretljivost mišića creva i to nezavisno od doze kofeina.

“Pacovima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog creva. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu delovala i beskofeinska kafa” - rekao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši.
Pretpostavlja se da su za laksativno delovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva. Dokazano je da viši nivoi želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema.

 

Dakle kada vas idući put kafa natera da posetite WC, budite uvereni da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve u redu.

Mnogi se pitaju da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje stručnjaci često postavljaju. Naravno da pruža brojne pogodnosti organizmu, ali postoje ipak neke stvari na koje morate obratiti pažnju.

Kafa je bitan antioksidans. Šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstičke stvaranje želudačne kiseline što nikako ne odgovara ljudima sa gastritisom. Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR