Glas Javnosti

Zlatni sat bogataša s Titanika prodat za rekordnih 1,4 miliona evra

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Zlatni džepni sat pronađen na telu najbogatijeg čoveka na Titaniku prodat je američkom kolekcionaru za rekordnu cenu od 1,2 miliona funti (oko 1,4 miliona evra).

Sat je prodat privatnom kolekcionaru u SAD-u na aukciji u aukcijskoj kući Henry Aldridge & Son in Devizes, Wiltshire, za najveću cenu ikada za neki predmet s potonulog Titanika.

Prethodno je rekordnu cenu držala violina sa slavnog broda koja je postigla cenu od 1,1 milion funti.


Prodala ju je ista aukcijska kuća 2023. godine.

Poslovni čovek Džon Džejkob Astor (47) utopio se na brodu 1912. nakon što je novu suprugu Medlin odveo do čamca za spasavanje.

Umesto da pokuša da se spasi u drugom čamcu, besprekorno odeveni Astor, koji je bio istaknuti član bogate porodice Astor, poslednji je put viđen kako puši cigaretu i razgovara sa saputnikom.

Njegovo je telo izvučeno iz Atlantskog okeana sedam dana kasnije i pronađen je njegov skupoceni džepni sat Waltham od 14 karatnog zlata s ugraviranim JJA.

Voditelj aukcije Endrju Aldridž rekao je da je Astor bio poznat kao najbogatiji putnik na brodu RMS Titanic i smatralo se da je bio među najbogatijim ljudima na svetu u to vreme, s neto vrednošću od otprilike 87 miliona američkih dolara – što je danas ekvivalent nekoliko milijardi dolara.

„Cene postignute za predmete s Titanika su apsolutno neverovatne“, rekao je Aldridž.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR