Dijetetičarka Kara Lajdon istakla je šest namirnica koje redovnom konzumacijom mogu uticati na jačanje i podršku imuniteta tokom cele godine.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da nedostatak selena može izazvati povećanu podložnost virusnim infekcijama, a pečurke su povrće koje sadrži ovu hranljivu materiju. Takođe, pečurke sadrže riboflavin i niacin, koji su važni za podršku imunološkom sistemu.
Slatki krompir i druga narandžasta hrana, kao što su šargarepa, tikva i bundeva, sadrže antioksidans beta-karoten. Bogate su vitaminom A koji je neophodan za regulisanje čvrstoće kože i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa.
„Vitamin A pomaže u regulisanju imunološkog sistema i zaštiti od infekcije tako što podržava ćelije imunog sistema i barijere koje sprečavaju druge štetne materije“, objašnjava nutricionistkinja Kara Lidon.
Kako prenosi New York Post, bademi su odličan izvor vitamina E, još jednog antioksidansa odgovornog za podršku imunološkom sistemu. Dijetetičar preporučuje da jedete četvrtinu šolje badema dnevno kako biste u organizam uneli preporučenu količinu vitamina E.
Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Immunology, lisnato povrće poput spanaća i kelja bogato je vlaknima, antioksidansima i folatima koji pozitivno utiču na imuni sistem. Ovo povrće možete kombinovati u različitim kombinacijama, kao ukusne hrskave grickalice, dodatak salatama ili u zdravim smutijima.
Beli luk sadrži alicin, koji se bori protiv infekcija i bakterija sa antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. Da biste uštedeli vreme, možete konzumirati i mleveni beli luk i jesti ga u kombinaciji sa spanaćem i malo maslinovog ulja kao ukusan prilog, prenosi Njujork post.
Selen, koji je posebno prisutan u ostrigama, jastozima, rakovima i školjkama, pomaže belim krvnim zrncima da proizvode citokine, proteine koji pomažu u uklanjanju virusa gripa iz tela. Takođe, losos, skuša i haringa su bogati omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale.
Glas javnosti/ N01S