Glas Javnosti

Danas je svetski dan supe: Jelo koje svi jedemo

Hrana
Autor: Glas javnosti

Skoro da ne postoji osoba koja ne voli bar neku vrstu supe ili čorbe

Retko koji obrok može da se pohvali univerzalnošću kao što to može supa. Ovaj skromni, ali moćni obrok, postoji u bezbroj varijacija širom sveta, svaka sa svojom jedinstvenom pričom, koja odražava lokalne ukuse, tradicije, i istoriju. Povodom Međunarodnog dana supe, pridružite nam se u istraživanju fascinantnog sveta ovog superzdravog jela, gde se ukrštaju putevi istorije i geografije.

Drevni počeci: Od prve supe do globalnog fenomena

Supa je, verovatno, jedan od najstarijih oblika obroka, čiji koreni sežu duboko u ljudsku istoriju. Arheološki dokazi sugerišu da su naši preci kuvali obroke u školjkama ili grnčariji, koristeći vodu da omekšaju ili spoje sastojke. Ova primitivna, ali efikasna metoda kuvanja, omogućila je pristup većem spektru hrane, što je bilo ključno za preživljavanje.

Kroz vekove, supa je evoluirala u mnogo više od pukog načina da se iskoriste dostupni sastojci. U srednjem veku, supa je bila osnova evropskih obroka, služena u dubokim tanjirima od hleba, poznatim kao "trenchers". Ova praksa nije samo nahranila mnoge, već je i poslužila kao osnova za razvoj modernog supe, kao što je francuski bujabez od morskih plodova ili italijanska minestrone supa.


Supa kao kulturni potpis

Supa nije samo obrok; to je kulturni potpis koji nosi u sebi tradiciju i istoriju naroda. Na primer, ruski boršč, zasitna supa od cvekle, nije samo klasično jelo; to je simbol ruske kuhinje, bogat ukusom i tradicijom. S druge strane, fo iz Vijetnama nije samo egzotična supa s povrćem, to je narativ o vijetnamskoj istoriji, kolonijalizmu i nezavisnosti, sve servirano u jednoj dubokoj činiji.

Najstariji recept za supu

Veruje se da je najstariji poznati recept za supu pronađen na sumerskoj pločici staroj oko 4.000 godina. Recept opisuje pripremu supa od peradi sa biljnim sastojcima, dokazujući da je tradicija supa drevna i svevremena.

Supa kao medicinski eliksir

U mnogim kulturama, supa se tradicionalno koristi kao kućni lek za prehlade i grip a naše bake to najbolje znaju. Verovanje u lekovita svojstva supe, posebno pileće, podržavaju i neka naučna istraživanja koja sugerišu da tople supe mogu pomoći u ublažavanju simptoma respiratornih infekcija.

Ginisov rekord za najveću supu na svetu

U rekord koji se teško može nadmašiti, najveća ikada skuvana supa pripremljena je u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Ova ogromna supa težila je preko 6.000 kilograma i služila je kao humanitarna pomoć.


Najpopularnije supe na planeti

Francuska supa od luka - bogata i aromatična, priprema se sa karamelizovanim lukom, goveđim bujonom, belim vinom, timijanom i lovorovim listom, a služi se sa prepečenim hlebom prekrivenim slojem rastopljenog sira.

Italijanska minestrone supa - ova gustа povrtna supа je bogata raznovrsnim povrćem, pasuljem, paradajzom i tjesteninom, često obogaćena pestom, što joj daje bogat i složen ukus.

Miso supа iz Japana - osnovni sastojci su miso pasta i daši bujon, često sa dodatkom tofua, wakame algi i prolećnog luka, poznata po svom umirujućem i bogatom ukusu.

Gaspačo iz Španije - hladna supа napravljena od sirovog blendiranog povrća poput paradajza, paprike, krastavaca, belog luka i hleba, idealna za vruće letnje dane, servira se hladna sa raznim prelivima.

Svaka od ovih supa predstavlja ključni deo nacionalne kuhinje iz koje potiče, nudeći uvid u bogatstvo i raznolikost svetskih kulinarskih tradicija.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR