Glas Javnosti

ZNAČENJE NA NAMIRNICAMA: Često bacamo hranu u roku trajanja

Hrana
Autor: Glas javnosti

Velika je razlika između oznaka "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do".

Koliko puta vam se dogodilo da hrana izgleda i miriše jestivo i vrlo ukusno, ali zbog datuma navedenog na ambalaži odlučujete da ne rizikujete i ipak je bacite?

Imamo loše vesti za vas — u vašoj kanti za smeće završili su kilogrami i kilogrami namirnica koje ste mogli da jedete još dugo.


Jeste li znali da više od polovine stanovnika Evropske unije ne čita pravilno oznake koje ukazuju na to do kada sme da se koristi određena namirnica? Zbog toga se godišnje u EU bacaju milioni tona hrane, što se može sprečiti pažljivijim čitanjem oznaka.

U čemu je razlika između "upotrebiti do" i "najbolje upotrebiti do"?

Oznaka "upotrebiti do" podrazumeva da nije poželjno konzumirati određenu namirnicu nakon navedenog datuma jer je tada nebezbedna. U pitanju je hrana koja nema dug rok trajanja, odnosno brzo se kvari, kao što su meso, mleko i mlečni proizvodi i sl.

S druge strane, oznaka "najbolje upotrebiti do" govori samo do kada je hrana najkvalitetnija, ali ona može da se konzumira i nakon navedenog datuma. Naravno, to je slučaj samo da je ona skladištena pravilno, ako nema uočljivih pokazatelja nejestivosti poput buđi, promenjene boje i neprijatnog mirisa, kao i ako ambalaža nije oštećena. To je slučaj sa kafom, pirinčem, čokoladom, brašnom, šećerom, solju itd.


Ogromne količine hrane se bespotrebno bacaju

Rezultati istraživanja koje je nedavno sproveo njemački Institut "Johan Hajnrih fon Tinen" u Braunšvajgu pokazali su da se samo u Nemačkoj svake godine baci oko 12 miliona tona hrane. Više od polovine stanovnika Evropske unije ne čita pravilno oznake koje ukazuju na to do kada sme da se koristi određena namirnica, a ogroman broj domaćinstava baca hranu bespotrebno, dok i velike korporacije šalju tone namirnica u smeće jer ne mogu da prodaju svoje proizvode nakon isteka roka upotrebe.

"Ovi proizvodi se jednostavno ne pokvare dan nakon isteka roka. Situacija u kojoj ljudi uzimaju jestivu hranu iz kontejnera pokazuje koliko hitno moramo delovati", napomenula je nedavno nemačka političarka Kristin Šnajder.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR