Glas Javnosti

ŽENSKO IME KOJE OSVAJA : "Ona koju Bog voli", popularno je još od davnina

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jovana, veruje se, potiče iz hebrejskog jezika, a na prostore Balkana, gde je veoma zastupljeno, stiglo je iz latinskog i grčkog jezika, na kojima se piše kao – Ioanna.

Ime Jovana se uglavnom smatra izvedenicom od muškog hrišćanskog imena Jovan ili Ivan, odnosno ono je i verzija imena Ivana.

Ovo ime za devojčice svrstava se u hrišćanska imena i ima značenje "ona koja je draga Bogu", "koju Bog voli", od "Boga poslata", ali i "ona kojoj se Gospod smilovao".

U narodu postoji verovanje da su ženska deca koja na krštenju dobiju ovo ime predodređena za veliku sreću i uspeh u životu, jer su im "zvezde naklonjene". Takođe, prema starim verovanjima, ona koja nosi ovo ime biće vedrog duha, brzo će učiti i biće voljena.


U obliku "Jovana" ime se sreće isključivo na našem podneblju, a od njega su izvedena i vlastita ženska imena: Jovanka, Joanka, Joana, a nadimci koji se najčešće koriste su: Joksi, Joksica, Jokica, Jocika, Joca prenosi Ona.

Varijacije ovog imena zastupljene su širom sveta na raznim jezicima, a najpoznatije su Džejn, Johana, Džoana, Janis, Đovana, Džoan, Đina, Dženina...

Devojčice sa ovim imenom se na prostorima Balkana najčešće ćete sresti u Srbiji i Makedoniji, a na području Beograda se ime godinama nalazi među prvih 30 po popularnosti. U Republici Srpskoj je takođe jedno od najčešće biranih ženskih imena.

Jovana je i ime koje se samostalno pojavljuje u Bibliji. Ima ga u Svetom Jevanđelju po Luki, a nosi ga jedna od retkih žena koje se posebno zovu "sluge žene" i prate Isusa na njegovim putovanjima.

Jovana je bila među najčistijim srcima koja veruju u Isusa kao Hrista.


Ovo je bez sumnje učinilo Jovanu (Ivanu) jednim od najznačajnijih imena među hrišćanima, što se često zaboravlja pri tumačenju imena, pa se ime navodi samo kao ženski oblik muškog imena Jovan.

Značaj ovog imena potvrđuje i Srpska pravoslavna crkva, koja slavi Svetu Jovanu Mironosicu 27. juna po crkvenom, odnosno 10. jula po gregorijanskom kalendaru.

Ženama sa ovim imenom posvećene su mnoge pesme narodne muzike, ali svakako jedna od najlepših je makedonska "Jovano, Jovanke".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR