Glas Javnosti

NAUČITE IH NA VREME: Ovo bi sva deca od pet godina trebalo da znaju, a tiče se njihove BEZBEDNOSTI

Porodica
Autor: Glas javnosti

Deca bi, kada napune pet godina, trebalo da znaju određene vrlo korisne stvari koje bi čak mogle da im spasu život u nepredviđenim okolnostima.

Pet godina života predstavlja prektetnicu kod dece, kažu stručnjaci, a do ove godine ona bi morala da nauče mnoge korisne stvari. Znanja koja deca treba da usvoje u ovoj godini prvenstveno se tiču njihove bezbednosti u nepredviđenim okolnostima.

Tako bi deca do ove godine tebalo da znaju ime i prezime svojih roditelja, adresu na kojoj stanuju kao i mesto, selo ili grad. Značajno bi bilo i da do ove godine nauče broj telefona jednog od roditelja.

U velikoj gužvi ili prosto iz nekih drugih razloga, deca mogu da se izgube i to može biti veliki stres za njih i porodicu. U tom slučaju bi trebalo da potraže pomoć nekog odraslog, uniformisanog lica ili radnika obezbeđenja u ugostiteljskom objektu ili tržnom centru.


Takođe, decu treba naučiti da, ukoliko neko zvoni na vratima, ista smeju da otvore samo uz prisustvo odrasle osobe koja je sa njima u kući, jer ne mogu da znaju koliko je osoba sa druge strane pouzdana.

Ukoliko deca u ovom periodu žele da vam pomognu u nekim lakšim i jednostavnijim poslovima, pustite ih da vam asistiraju i učinite da se nakon dobro obavljenog zadatka osete ponosnim.

Deca sa pet godina bi trebalo da znaju i broj hitne pomoći, kako da je pozovu i šta da kažu. Takođe je važno razgovarati sa detetom i uputiti ga u to kada je pozivanje pomoći opravdano, piše ona.telegraf.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR