Glas Javnosti

ZAŠTO SMO LEPŠI SA NAOČARIMA ZA SUNCE? Ove razloge sigurno niste znali

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Da li ste primetili da čim stavite naočare za sunce izgledate lepše, a i drugi su vam atraktivniji sa naočarima nego bez njih? Ne čini vam se, ovo je zaista tačno, dokazali su stručnjaci nakon opsežnog istraživanja. A postoje najmanje tri razloga za ovaj fenomen.

Simetrija - Nije samo stvar u tome da naočare odlično sakrivaju bore oko očiju, umor ili nedostatak šminke - postoje i drugi razlozi zašto nas ovaj modni detalj čini privlačnijim. Jedan od njih je objektivan - još davno su istraživači utvrdili da je ključ lepote u simetriji kojom se, nažalost, retko ko od nas može pohvaliti. Ali, naočare stvaraju utisak simetrije i proporcije, piše Ekapija.

Kultura - Osim objektivnih razloga, tu su i kulturološki koji ukazuju na vezu naočara za sunce i našeg poimanja lepote. Kada biste pripadniku nekog plemena u Africi stavili naočare i pitali njegove sunarodnike kako izgleda, verovatno biste dobili odgovor "smešno". Ali, u zapadnoj kulturi, situacija je potpuno drugačija. Naočare za sunce počele su da se koriste dvadesetih godina 20. veka, prvobitno kao zaštita prilikom rizičnih vodenih i zimskih sportova što im je obezbedilo epitet "avanturistički i opasan". Kasnije su ih popularizovale holivudske zvezde koje su im dale dozu glamura.

Tajnovitost - Oči su ogledalo duše u kojima dobar posmatrač može skenirati nečiju inteligenciju i karakter, a kada su sakrivene, nastaje doza misterije. A kao što potvrđuju mnoga istraživanja, više nas privlače ljudi koje ne možemo u potpunosti da razotkrijemo, pa im neretko dodeljujemo osobine koje nemaju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP