Glas Javnosti

FDA odobrila nove kapi za oči koje bi mogle da zamene naočare za čitanje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Novoodobrene kapi za oči koje su se pojavila na tržištu mogle bi da promene živote miliona sa zamagljenim vidom na blizinu prouzrokovanim godinama. To je stanje koje pogađa uglavnom ljude od 40 i više godina.

„Vuity“ kapi, koje je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA), potencijalno bi zamenile naočare za čitanje i deluju za oko 15 minuta. Dovoljna je po jedna kap u svako i to bi obezbedilo oštriji vid u trajanju od šest do 10 sati, navodi kompanija.
Toni Rajt, jedna od 750 učesnika u kliničkom ispitivanju za testiranje leka, rekla je da joj se dopalo ono što je videla.„To definitivno menja život, rekla je Rajt nacionalnoj dopisnici CBS News Džeriki Dankan.

„Ne bi mi toliko bile potrebne naočare, posebno kada radim na računaru, kada uvek moram da ih nosim“, rekla je ona.

„Vuity“ su prva kapi za oči koje je odobrila FDA za lečenje zamućenog vida na blizinu prozrokovanim starenjem, poznatog i kao prezbiopija.

Lek koji se izdaje na recept koristi prirodnu sposobnost oka da smanji veličinu zenice, rekao je dr Džordž Voring, glavni istraživač ovog ispitivanja.

„Smanjenje veličine zenice proširuje dubinu polja ili dubinu fokusa, a to vam omogućava da se prirodno fokusirate na različitim dometima“, rekao je on.

Ove kapi najbolje deluju kod ljudi od 40 do 55 godina, rekao je portparol kompanije.

Neželjeni efekti otkriveni u tromesečnom ispitivanju uključivali su glavobolju i crvenilo očiju, saopštila je kompanija.

„Ovo je nešto za šta očekujemo da će se dugoročno dobro tolerisati, ali će to biti procenjeno i proučeno u formalnom svojstvu“, rekao je Varing.


„Vuity“ nikako nije lek za sve, a proizvođač upozorava da se kapi ne koriste kada vozite noću ili obavljate aktivnosti u uslovima slabog osvetljenja.

Kapi su namenjene za blage do srednje slučajeve i manje su efikasne nakon 65 godina, kako oči stare.

Oni koji ih koriste takođe mogu da imaju privremene poteškoće u prilagođavanju fokusa između objekata na blizinu i na daljinu.


Za sada, lek nije pokriven osiguranjem. Doktori koji su razgovarali za CBS News rekli su da je malo verovatno da će to osiguranje ikada pokrivati jer to nije „medicinski neophodno“, jer su naočare i dalje jeftinija alternativa.

Za Rajt i milione poput nje, novi lek je jednostavno alternativno rešenje – sa jasnom prednošću, izvestili su mediji. 
BONUS VIDEO: DR SEMIR OSMANAGIĆ: TOP TEMA - KLIMATSKE PROMENE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR