Glas Javnosti

ŠTA SU OTKRILA ISKOPAVANJA KOD SKUPŠTINE: Sarkofazi iz trećeg veka u centru Beograda

Kultura
Autor: Glas javnosti

Priprema terena za podzemnu garažu iznedrila je rimske sarkofage iz 3 i 4. veka, kao i ostatke vodovoda dugog 70 metara iz 2. i 3. veka.

Ovog leta naročito su privukla pažnju iskopavanja na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice - priprema terena za podzemnu garažu iznedrila je rimske sarkofage iz 3 i 4. veka, kao i ostatke vodovoda dugog 70 metra iz 2. i 3. veka.

Zahvaljujući stručnom timu iz Muzeja grada Beograda koji je predvodio Milorad Ignjatović iskopavanja koja su imala saštitan karakter završena su već u julu.

Direktorka Muzeja grada Beograda, Jelenom Medaković je za "Mondo" rekla da je stotinu posetilaca imalo priliku da poseti lokalitet.


- Mi smo zbog velike zainteresovanosti publike i javnosti od prvog dana imali ture i javnost zaista uključili u proces arheološkog iskopavanja i istaživanja. Velo je logično s obzirom na lokaciju, mesto dešavanja, i očekivali smo da će ljudi biti zainteresovani, jako blagonaklono su gledali i na našu dinamiku iskopavanja, koja je, zahvaljujći mom kolegi Miši Ignjatoviću, koji je vodio ceo arheološki deo posla, sve je rađeno dinamikom iznad svake koju arheološkim iskopavanjima imamo običaj da sretnemo - rekla je ona i dodala:

- Publika je dolazila, u zaista stotinama merimo posete dnevno, od toga da su škole dovodile grupe dece, do toga da su čak i obdaništa izašla, a i do velikih grupa posetilaca koje su se najavljivale preko Opštine Stari grad, dnevno smo imali otvorene prijave i dnevno smo primali publiku.

Arheološka istraživanja na ovoj lokaciji već su vršena, a neke od rimskih antičkih nalaza moći ćemo da vidimo u okviru buduće stalne postavke Muzeja grada Beograda, najavila je Jelena Medaković.

- Što se tiče samog lokaliteta Muzej grada Beograda je još osamdesetih godina,kasniho samdesetih radio na lokalitetu Kosovske ulice i drugog dela Vlajkovićeve. Zna se i obeleženo je nalazište rimske nekropole koja, apsolutno u onoj meri u kojoj smo i očekivali, nalaz se i potvrdila, s tim da imamo dužinu, impozantnu dužinu od 70 metara ostatka jednog rimskog vodovoda, koji smo do sada mogli da vidimo u Viminacijumu - rekla je ona i dodala:

- Isti je vodovod trada pronađen, ima već nekih dvadesetak godina. I negde smo sada u fazi izmeštanja nalaza, pa u sledećoj fazi ulaska u stalnu postavku u Resavskoj građani će moći da vide jedan deo sarkofaga koji zaista nekim svojim karakteristikama odgovara parametrima koji moraju da se ispoštuju kada je stalna postavka u pitanju. A deo vodovoda očekujemo u parternom uređenju podzemne garaže, znači jedan deo vodovoda će biti vraćen, samo izmešten na drugu kotu.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR