Glas Javnosti

PRAVO ARHEOLOŠKO BLAGO: Gradili prugu, pa otkrili arheološko blago – glavu majanskog ratnika staru 1.000 godina (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Statua prikazuje ratnika koji nosi šlem u obliku zmijske glave sa razjapljenim čeljustima.

Glava majanskog ratnika pronađena je u podrumu jednog hrama u Čičen Ici tokom izgradnje pruge nazvane Tren Maja, koja bi trebalo da spoji ovu popularnu turističku destinaciju sa ostatkom meksika. Veruje se da je statua stara oko 1.000 godina, piše LiveScience.

Statua, koja se smatra pravim arheološkim blagom, prikazuje ratnika koji nosi šlem u obliku zmijske glave sa razjapljenim čeljustima i sa perjem, saopštio je meksički Nacionalni institut za antropologiju i istoriju (INAH). Statua je visoka 33 i široka 11 ventimetara. Na sebi ima jednu pukotinu, ali je u dobrom stanju. Moguće je da je nekad bila deo veće skulpture.


Direktor INAH-a Dijego Prijeto Hernandez predstavio je otkriće i rekao da su arheolozi do njega došli u poslednjoj fazi radova na Tren Maja. On je dodao da veruje da je ovo delo nastalo pre kolonizacije verovatno bio deo većeg kulturnog dizajna. Otkriveno je, objasnio je, na istočnoj strani podruma Hrama 6.

Tren Maja je železnička ruta koja bi trebalo da spoji svih 27 arheoloških zona na Jukatanu. Njenu izgradnju objavio je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador 2018, a radovi su započeti 2020. Ruta bi trebalo da bude dugačka 1.525 kilometara i da ide od Palenkea do Kankuna.




Čičen Ica, jedno vreme prestonica Maja na Jukatanu, cvetala je između 9. i 13. veka. Prostirala se na više od 300 hektara, a u centru se nalazila piramida poznata kao Kukulkan ili El Kastiljo.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR