Glas Javnosti

KO BI REKAO? Alge uzgajane u Sahari moguće rešenje za uklanjanje i skladištenje ugljen-dioksida

Život
Autor: Glas javnosti

U pustinji Sahari, u jednoj od najnegostoljubivijih sredina koje možete zamisliti, raste prirodno rešenje za klimatsku krizu, i to velikom brzinom.

Startap Brilliant Planet sa sedištem u Londonu zakupio je 6.100 ha zemlje izvan udaljenog priobalnog grada Akfenira u južnom Maroku, i koristi ga za uzgajanje algi.
Alge apsorbuju atmosferski ugljen-dioksid i emituju kiseonik putem fotosinteze, i to rade još od pre nego što su prve kopnene biljke i postojale. Izvršni direktor kompanije Brilliant Planet Adam Tejlor kaže da je kompanija razvila način da uzgaja alge eksponencijalnom brzinom, počevši u čaši u laboratoriji i završavajući proces u bazenima od 12.000 kvadratnih metara sa lokalnom morskom vodom. Tejlor kaže da proces oponaša prirodno cvetanje algi, a u epruveti može da se umnoži toliko algi da za samo 30 dana napune 16 ovih džinovskih bazena (što je jednako količini vode u 77 olimpijskih bazena).

Alge se izvlače iz vode, a zatim se prskaju u pustinjski vazduh. Za otprilike 30 sekundi koliko je potrebno da stigne do tla, vreli vazduh isušuje biomasu, ostavljajući hiperslane ljuspice algi koje se mogu sakupljati i plitko zakopati, zadržavajući svoj ugljenik hiljadama godina, tvrdi kompanija.
- Rešenja zasnovana na prirodi su odličan način za uklanjanje ugljenika - rekao je Tejlor za CNN, tvrdeći da su pustinje nedovoljno iskorišćeno okruženje.
- Iznajmljivanje pustinje ne košta mnogo i vlade su entuzijastične za bilo kakvu ekonomsku aktivnost - nastavio je on. Štaviše, "ne takmičite se sa farmama, ne takmičite se sa šumama, sklanjate se s puta, ne smetate ljudima", rekao je Tejlor.
Uklanjanje ugljen-dioksida
Panel UN za klimatske promene IPCC procenjuje da bi stotine milijardi tona ugljen-dioksida trebalo da se ukloni iz atmosfere do 2100. godine da bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa.
O najboljem načinu da se to uradi vode se žestoke debate. Predložena su mnoga rešenja za hvatanje ugljenika, a najzanimljivije je direktno hvatanje vazduha. Tehnologija, koja je dobila podršku od više milijardi dolara od američkog Ministarstva energetike, koristi mašine sa filterima za čišćenje ugljen-dioksida iz atmosfere, koji se zatim može skladištiti pod zemljom ili koristiti u materijalima poput betona. Ipak, tehnologija ostaje malog obima, dok njeni kritičari kažu da je skupa, energetski intenzivna i nedokazana.
Druga rešenja, kao što je sadnja drveća, nastojala su da iskoriste prirodne sposobnosti flore planete za hvatanje ugljenika. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke, uključujući potrebnu infrastrukturu i dužinu sekvestracije.
Tejlor tvrdi da rešenje startapa Brilliant Planet može godišnje trajno ukloniti 30 puta više ugljen-dioksida iz atmosfere po hektaru, u odnosu na tipičnu evropsku šumu.
U mejlu, Fatna Ikram El Fan, inženjerka za zaštitu životne sredine i suosnivačica pokreta Youth For Climate Morocco, opisala je upotrebu algi kao "novu i obećavajuću strategiju" koja "ilustruje inovativnu upotrebu prirodnih procesa za rešavanje hitnog globalnog pitanja."
Geografske karakteristike Maroka čine ga pogodnim okruženjem, rekla je ona.
- Postoje ogromni pustinjski regioni u zemlji koji bi mogli biti pretvoreni za projekte hvatanja i skladištenja ugljenika - dodala je ona.
Ipak, El Fan je oprezna.
- Proizvodnja mikroalgi u velikim razmerama može oštetiti lokalne ekosisteme, opteretiti vodene resurse i modifikovati staništa - rekla je ona i dodala da su "potrebni održivi pristupi upravljanju zemljištem, efikasna potrošnja vode, ekološka obnova, usklađenost sa propisima, učešće zajednice i kontinuirano praćenje".

Priprema za cvetanje
Pilot lokacija Brilliant Planet-a pokriva tri hektara i proširiće se na demonstracioni objekat od 30 hektara u Akfeniru sledeće godine. Kompanija ima planove za farmu od 200 hektara, a zatim i za farmu od 1.000 hektara na toj lokaciji.
Objekat od 1.000 hektara predstavlja osnovnu komercijalnu lokaciju koja bi otvorila oko 250 radnih mesta, uglavnom za kvalifikovane lokalne radnike, rekao je Tejlor.
Brilliant Planet planira da proda karbonske kredite za finansiranje svog rada i širenja. U julu je objavljen prvi veliki posao, sa globalnom tehnološkom kompanijom Block, za uklanjanje 1.500 tona ugljen-dioksida do 2027.
Šeme za kompenzaciju ugljenika postaju sve popularnije, ali je industrija optužena za nedostatak transparentnosti i regulative, uz sumnjivu delotvornost.
- Većina kupljenih kredita za ugljenik je u obliku izbegavanja (kao što je izbegavanje krčenja šuma), a ne uklanjanja ugljenika - rekao je Robert Hoglund, nezavisni savetnik za klimu.
Hoglund je suosnivač cdr.fyi, platforme koja prati globalno tržište za uklanjanje ugljen-dioksida. Od više od 4 miliona tona CO2 koje su kupile kompanije (uključujući Block), nešto više od 2% je do danas uklonjeno - ali to nije nužno razlog za zabrinutost, rekao je on.
- Primarni razlog za kupovinu uklanjanja ugljenika danas jesu dalje inovacije i pomoć sektoru u nastajanju, kako bi se razvijao i zadovoljio svoje buduće potrebe, a ne da se maksimizuje broj tona uklonjenih danas - objasnio je Hoglund.
- Kupovinom unapred na tone od startapa, mogu se izgraditi prvi objekti i testirati metode - dodao je on.
Tejlor se nada da će opipljive pahulje algi učiniti model Brillant Planet atraktivnim.
Brilliant Planet je do sada primilo preko 26 mil USD investicija, a drugi krug finansiranja je zakazan za kasnije ove godine.
Njegov cilj je da se do kraja decenije godišnje uklanja milion metričkih tona ugljen-dioksida - što je jednako godišnjoj emisiji od 217.000 automobila. Za to bi bilo potrebno 10.000 ha na više lokacija i investicija od oko milijardu dolara, rekao je Tejlor.
- Globalno, identifikovali smo oko pola miliona kvadratnih kilometara pustinje oko okeana gde ovo funkcioniše - rekao je Tejlor, dodajući da se kompanija nada sledećem osnivanju u Namibiji.
Uprkos tome, postoji potvrda da jedna kompanija ne može sve - i da ne može sama.
- Mi smo deo organizacije od verovatno 40 do 50 čudnih i divnih ideja o tome kako ljudi mogu da uklone ugljenik iz atmosfere - rekao je Tejlor.
Ostaje da se vidi da li su alge rešenje koje svetu treba. Ali ideja je sve prisutnija među ljudima.



Glas javnosti/ R02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR