Glas Javnosti

JEDNOSTAVNI RITUAL KOJI MENJA ŽIVOT IZ KORENA: U čemu je tajna i kako se izvodi

Život
Autor: Glas javnosti

Jednostavni ritual koji menja život iz korena? Da li je to uopšte moguće? Psiholozi kažu da jeste.

Mit o magičnoj metodi koja pomaže da preko noći postignemo željeni rezultat odavno je potonuo u zaborav. Na kraju krajeva, najčešće iza dugo očekivanog uspeha stoje godine napornog rada. Ali postoje tehnike koje nam pomažu da bolje razumemo sebe i poboljšamo svoj život. Jedna od ovih metoda je metoda sa pet prstiju – jednostavan svakodnevni ritual za dragocenu samoanalizu.


Jednostavni ritual koji menja život iz korena: Kako se izvodi

Ideja za stvaranje ove metode pripada nemačkom poslovnom treneru Bodu Šeferu i vodećem stručnjaku za upravljanje vremenom u Evropi Lotaru Zajvertu. Ova pristupačna i laka za izvođenje tehnika pomaže u analizi rezultata koje smo postigli tokom dana. Da biste postigli bolje rezultate, izvodite ovu tehniku svaki dan pre spavanja. Preporučuje se, ako je ikako moguće, da ovu tehniku izvodite dok ste sami. Tako ćete postići najbolji rezultat.


Prvo pogledajte dlan svoje desne ruke – svaki prst na njemu će simbolizirati pitanje na koje morate iskreno i polako odgovoriti. Odgovori koje dobijete možete zabeležiti u posebnom dnevniku – na taj način možete pratiti pozitivnu ili negativnu dinamiku onoga što se dešava u vašem životu.

Mali prst

Mali prst odgovoran je za vaše misli i intelektualna dostignuća. Analizirajte da li ste tokom proteklog dana uspeli da smislite novu ideju ili obogatite svoj um korisnim i zanimljivim informacijama. Ako vas je, naprotiv, nešto odaljilo nekoliko koraka od cilja, ne očajavajte i ne krivite sebe, već izvucite pravi zaključak.


Domali prst

Ovaj prst vas podstiče da odgovorite na pitanje da li ste pokazali dovoljno pažnje i brige onim ljudima koji koračaju sa vama kroz život. Često smo nemarni prema nama dragim ljudima. Ako ste se ponašali neprikladno, izvinite se i pokušajte da više cenite njihovo prisustvo u svom životu.

Srednji prst

Srednji prst predstavlja stanje duha. Setite se kakva ste osećanja doživljavali tokom dana i šta ih je trigerovalo. Ne treba se plašiti negativnih emocija kao što su zavist ili bes, jer svaka osoba ima i negativne crte karaktera (bez ijednog izuzetka). Glavna stvar je da razumete šta je to što vas provocira da odreagujete na neprikladan način i da malo poradite na tome.


Kažiprst

Kažiprst predstavlja usluge koje ste pružili ljudima. Gledajući u četvrti prst, analizirajte da li ste danas mogli nekome da pomognete. To ne mora biti nešto veliko – dovoljno je da nekome uputite osmeh, toplu reč, zahvalnost – čak i potpuno nepoznatim ljudima. Ako stalno činite dobra dela, poboljšaće vam se raspoloženje i uspostavićete kvalitetnije veze sa drugim ljudima.

Palac

Razmislite o tome kako se vaše telo oseća. Šta ste mogli da uradite da poboljšate svoje fizičko stanje tokom proteklog dana? Možda ste jeli zdravu hranu, uživali i niste se iscrpljivali. U suprotnom, izvucite zaključak i ne zanemarujte sopstveno telo.


Poslednji korak je da stegnete ruku u pesnicu. Gledajući u svoju stisnutu pesnicu, analizirajte koliko ste uspeli da se približite svom cilju. Shvatite koje su akcije proteklog dana blagotvorno uticale na vaš život, a koje su vas samo odvele od planiranog puta. Tako će vam svakodnevno izvođenje ovog jednostavnog i čak prijatnog rituala pomoći da bolje razumete sebe i preuzmete kontrolu nad sopstvenim životom.


Glas javnosti/LŽ

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR