Glas Javnosti

KAKO SE SPORAZUMETI SA VANZEMALJCIMA: Da li postoji univerzalni kosmički jezik?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Kakve su mogućnosti za uspostavljanje kontakta i sporazumevanje pri eventualnom susretu sa vanzemaljskim civilizacijama.

Kako se u poslednje vreme, po ko zna koji put, posebno u SAD, čak i pred zvaničnim političkim organima, ponovo aktuelizuje prisustvo vanzemaljaca i njihovih letelica na našoj planeti, na Prirodno-matematičkom fakultetu se organizuje predavanje "Kako se sporazumevati sa vanzemaljcima?”.

Predavač će biti profesor Dragan Gajić, a aktivnost se realizuje putem projekta "Kako dohvatiti zvezde“, koji je podržao Centar za promociju nauke Beograd, Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Ne udubljujući se u argumentaciju (ne)postojanja vanzemaljskih civilizacija, autor predavanja razmatra mogućnosti za uspostavljanje kontakta i sporazumevanje sa njima.

Na predavanju će biti reči o tome na koje se načine može sprovesti ova komunikacija i koji su se predlozi za njenu realizaciju pojavljivali kroz istoriju. Analiziraće se neki vidovi te komunikacije, koja se, u principu, može ostvariti neposrednim kontaktima, mehanizmima veze ili drugim, mešovitim, metodama - navode organizatori.

Biće ukazano i na tehničke i fizičke probleme u realizaciji pomenutih vidova komunikacije. Posebno će biti istaknut problem “jezika” komuniciranja, s obzirom na logičnu razliku kognitivnih i mentalnih sposobnosti civilizacija. U tom smislu, biće pomenuti i pokušaji stvaranja univerzalnog “kosmičkog” jezika, zaključili su organizatori, prenose Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR