Glas Javnosti

ŽIVOTINJA POVREĐENA RIBARSKOM OPREMOM: Uginula ženka retke vrste kita

Svet
Autor: Glas javnosti

Jadna mlada ženka retke vrste kita je nađena mrtva kod američke obale severnog dela Atlantskog okeana.

Pretpostavlja se da je uginula jer povrede ukazuju da se verovatno upetljala u ribolovnu opremu što je jedna od najvećih opasnosti za tu vrstu kitova koja nestaje, saopštile su federalne vlasti SAD.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštila je da je obaveštena o uginuloj ženki severnoatlantskog ledenog kita (Eubalaena glacialis). Tih kitova je ostalo manje od 360 u svetu.


Broj tih kitova je opao za četvrtinu od 2010. do 2020. godine, a njihovo spasavanje je fokus grupa aktivista. Organizacije za zaštitu životne sredine zahtevaju strože zakone o brzini plovila s kojima se kitovi sudaraju i o komercijalnom ribolovu.

Neke industrije su se suprotstavile strožim zakonima. Prošle godine, savezni žalbeni sud je stao na stranu komercijalnih ribara koji hvataju jastoge i rakove i kažu da bi predložena ograničenja u cilju spasavanja kitova mogla da ih izbace iz posla.

Severnoatlantski ledeni kitovi su nekada bili mnogobrojni uz istočnu obalu SAD, ali su desetkovani tokom ere komercijalnog ribolova i sporo se oporavljaju. Decenijama su zaštićene Zakonom o ugroženim vrstama.

Gubitak mlade ženke je posebno razoran, rekao je Gib Brogan, direktor kampanje udruženja „Oceana“.

Odrasli primerci te vrste kitova prosečno su dugački 13 do 16 metara i teški od 40 do 70. tona.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR