Glas Javnosti

TUGA DO NEBA: Celo jato od 100 kitova uginulo u Australiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Skoro 100 kitova pilota uginulo je nakon što su se nasukali u Zapadnoj Australiji, saopštili su u četvrtak službenici za zaštitu divljih životinja.

Kitovi piloti poznati su po svojim jakim društvenim vezama, pa kada jedan kit upadne u poteškoće i nasuče se, ostali ga obično slede.

Grupa kitova nasukala se u utorak na plaži Čejns istočno od Albanija u Zapadnoj Australiji, južno od glavnog grada Perta.


Uprkos naporima 100 službenika za zaštitu divljih životinja i 250 volontera, 52 nasukana kita uginula su na plaži.

Preostalih 45 eutanazirano je u sredu nakon što su propali pokušaji da ih odvedu u dublju vodu.

Preživeli su se stalno vraćali u plićak, navedeno je u saopšzenju kasno u sredu iz Službe za parkove i divlje životinje Zapadne Australije.

„Nažalost, morala je biti doneta odluka da se eutanaziraju preostali kitovi kako bi se izbeglo produženje njihove patnje“, saopštila je služba.

Služba se zahvalila službenicima i volonterima koji su pomogli u pokušaju spasavanja kitova. Oluja je zahvatila plažu sa vetrom i kišom u sredu popodne, a dva volontera su hitno lečena od hipotermije, izvestila je Australian Broadcasting Corp.


Piter Hartlej, menadžer Odeljenja za biodiverzitet, očuvanje i atrakcije koji je nadgledao akciju, opisao je u četvrtak odluku o eutanaziji preživelih kao „neverovatno tešku“.

„Verovatno jedna od najtežih odluka u moje 34 godine upravljanja divljim životinjama. Zaista, zaista teško“, rekao je Hartlej.

Od 230 kitova pilota nasukanih na Tasmaniji, u Australiji, u septembru 2022. godine, 32 su spasili stručnjaci za divlje životinje, prenosi N01S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR