Glas Javnosti

Kitovi kod Šolte, delfini kod Splita

Hrvatska
Autor: Glas Javnosti

Radi se o vrsti velikog kita ili perajara, koji su zaštićena vrsta. U Splitu primećen i korski zec - vrsta puža golaća koji se može videti na obalama Atlantskog okeana

Grupa ribara primetila je danas kod hrvatskog ostrva Šolta grupu kitova koji su najverovatnije zalutali u Jadransko more.

Prema rečima profesora sa Odeljenja za studije mora splitskog univerziteta Alena Solde, radi se o vrsti velikog kita ili perajara, koji su zaštićena vrsta i ne smeju da se uznemiravaju, prenosi hrvatski Dnevnik.

Kako je rekao, ne zna se tačno koliko je kitova bilo, ali su najverovatnije zalutali u Jadransko more jer oni u njemu ne žive jer za njih u njemu nema dovoljno hrane.

"Kitovi povremeno iz Mediteranskog zalutaju u Jadransko more", objasnio je Soldo i dodao da je ta vrsta kita bezopasna.

Osim kitova, Hrvatsku su danas iznenadili i delfini, tačnije grupa od osam delfina koji su primećeni u Splitu, prenosi portal Morski.hr.

U Splitu je poslednjih dana primećen i korski zec - vrsta puža golaća koji se najčešće može videti na obalama Atlantskog okeana.

Kako se navodi, ta vrsta bezopasna po ljude, može da poraste do 40 centimetara, a za potrebe odbrane ispušta ljubičastu boju koju dobija konzumacijom crvenih algi.

novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR