Glas Javnosti

PRONAŠLI OSTATKE KOSTURA: U Meksiku tokom izgradnje železnice pronađen drevni grob Maja

Svet
Autor: Glas javnosti

Meksički arheolozi iskopali su bogato ukrašene ostatke ljudskog kostura u grobnici koja bi mogla biti stara više od hiljadu godina, u području u kojem radnici dovršavaju izgradnju velikog projekta turističke železnice, objavio je Nacionalni institut za antikvitete INAH.

Otkriće se dogodilo ovog meseca tokom arheoloških radova koji se izvode uporedo sa izgradnjom više milijardi dolara vredne turističke železnice. Cilj projekta je da se privuku turisti na mnoga drevna nalazišta Maja u južnom Meksiku, kao i na obližnja odmarališta poput Kankuna i Tuluma.

Železnički projekat „Maya Train“ glavni je prioritet privrednog razvoja predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.


Najnovije otkriće grobnice dogodilo se tokom radova na izgradnji hotela u blizini glavnih majanskih ruševina Palenquea u državi Čijapas, gde su bila neka od najvećih i najsofisticiranijih urbanih središta drevne civilizacije.

Kosturni ostaci pronađeni su u kamenom kovčegu oko dva kilometra od centra grada, gde se nalaze visoki hramovi i kompleks palate.  Verovatno je na tom mestu bio sahranjen elitni stanovnik grada poznatog među drevnim Majama kao Lakamha, što na majanskom znači Velika Voda.

U kovčegu su bile i tri keramičke posude, ukrasi za uši i par perlica od zelenog kamena.


INAH navodi da je osoba bila sahranjena licem prema gore, glavom okrenutom prema severu, dodajući da su potrebni dalji testovi za određivanje tačne starosti i drugih obeležja.

Naučnici drevnim Majama pripisuju velika postignuća u umetnosti, arhitekturi, astronomiji i pisanju.

Grad Palenque svoj je vrhunac doživeo je u VII veku, ali je napušten već negde krajem VIII veka.

Od 1987. nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR