Glas Javnosti

Novi Meksiko tuži proizvođače „zauvek hemikalija“ zbog zdravstvenih problema

Svet
Autor: Glas javnosti

Državni tužilac Novog Meksika i njegovo odeljenje za životnu sredinu podneli su u četvrtak tužbu protiv proizvođača takozvanih „zauvek hemikalija“, koje se obično nazivaju PFAS, tražeći novčanu odštetu da pokriju troškove praćenja životne sredine i čišćenja koje kažu da su neizbežni

Državni tužilac Raul Torez rekao je da je 21 kompanija imenovana u tužbi doprinela zagađenju životne sredine u Novom Meksiku svojom proizvodnjom i distribucijom hemikalija, uprkos tome što je decenijama znalo da ta jedinjenja predstavljaju značajan rizik po ljudsko zdravlje.

„Moramo da istupimo i pokušamo da zaštitimo našu zajednicu… da držimo korporacije odgovornim koje su predugo stavljale svoj krajnji rezultat i stavljale kvartalni profit ispred interesa naše zajednice, nad našim prirodnim okruženjem i javnim zdravljem“, Torez je rekao na konferenciji za novinare u četvrtak u Albukerkiju.

PFAS, što je skraćenica za per- i polifluoroalkil supstance, je povezano sa rakom i drugim zdravstvenim problemima kod ljudi. Nazivaju se „zauvek hemikalijama“ jer se ne razgrađuju u životnoj sredini i ostaju u krvotoku.

Regulatori za životnu sredinu Novog Meksika kažu da su zabrinuti zbog toga što hemikalije zauvijek prodiru u vodonosne slojeve u državi u kojoj se 80% stanovnika oslanja na podzemnu vodu za potrošnju u domaćinstvima.

„Ove kompanije su znale da ove hemikalije nanose štetu i i dalje su birale profit umesto ljudi“, rekao je državni sekretar za životnu sredinu Džejms Keni.

Poslednjih meseci, države od Roud Ajlenda do Kalifornije podnele su slične tužbe protiv velikih proizvođača hemikalija, uključujući 3M i Dupont, zbog optužbi za prikrivanje štete po životnu sredinu i javno zdravlje zauvek hemikalijama.

U martu, Agencija za zaštitu životne sredine predložila je prva savezna ograničenja za zauvek hemikalije u vodi za piće, ograničavajući ih na najniži nivo koji testovi mogu otkriti. Keni je rekao da je Novi Meksiko ranije podneo peticiju EPA da tretira PFAS kao opasan.

Predstavnici korporacija i industrije nisu mogli odmah da se dobiju za odgovor na tužbu. Industrijska grupa Američki savet za hemiju izrazila je podršku „snažnoj, naučno zasnovanoj regulaciji PFAS hemija“ istovremeno upozoravajući da bi preširoka ograničenja mogla uticati na ekonomski rast, zapošljavanje i otpornost industrijskih lanaca snabdevanja.

3M je u decembru najavio da će postepeno ukinuti proizvodnju takozvanih „zauvek hemikalija“ i pokušati da ih izbaci iz svih svojih proizvoda u roku od dve godine.

Toksična industrijska jedinjenja su u velikoj meri korišćena u peni za gašenje požara, što je dovelo do kontaminacije životne sredine u vojnim postrojenjima i susednim zajednicama. Država Novi Meksiko i Ministarstvo odbrane SAD su u sukobu oko odgovornosti za ublažavanje kontaminacije PFAS-om u instalacijama uključujući bazu vazdušnih snaga Cannon i bazu vazduhoplovnih snaga Holoman.

U blizini Cannona, mlekara Hajlend u Klovisu eutanazirala je više od 3.000 krava 2022. godine nakon potvrde kontaminacije PFAS u stadu — i mleka koje su krave proizvodile.

Torez je rekao da su zvaničnici Novog Meksika svesni korporativnih manevara koji imaju za cilj prebacivanje odgovornosti na lažne kompanije i da su odlučni da ipak povrate značajnu finansijsku štetu.

Glas javnosti O11S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR