Glas Javnosti

BRITANSKI ZVANIČNIK O PRAVDI I NAPADU NA KOSOVU: Napadače privesti pravdi, Srbija da sarađuje

Politika
Autor: Glas javnosti

Britanski državni ministar za evropska pitanja Leo Dokerti je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima u Beogradu snažno osudio napade na Kosovsku policiju u blizini manastira Banjska i pozvao vlasti u Beogradu i u Prištini da zajedno rade na tome da se izvršioci privedu pravdi.

„Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da ohrabruje konstruktivno ponašanje u dijalogu Srbije i Kosova, kao ključ za regionalnu stabilnost i bezbednost. Najoštrije osuđujemo nasilni napad na Kosovsku policiju 24. septembra i pozivamo vlasti u Beogradu i u Prištini da zajedno rade na tome da se izvršioci privedu pravdi“, rekao je Dokerti, prenela je Britanska ambasada.

Dokerti je posetio Beograd u sklopu regionalne turneje po Zapadnom Balkanu, a razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, kao i sa predstavnicima parlamenta.

Događaji od 24. septembra predstavljaju istinske rizike po regionalnu stabilnost. Oni proističu iz nekontrolisanog gomilanja oružja, i neuspeha da se ostvari napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, čiji je cilj i da se sve zajednice osećaju sigurno i bezbedno, rekao je Dokerti.

On je pozvao Srbiju da u potpunosti sarađuje sa kosovskim vlastima i međunarodnim partnerima kako bi se odgovorni priveli pravdi, kao i da iskoristi svoj uticaj na severu Kosova kako bi se de-eskalirale tenzije i obeshrabrilo dalje nasilje, kao i da se uzdrži od bilo kakvih poteza ili retorike koja bi zakomplikovala povratak dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Ujedinjeno Kraljevstvo ohrabruje Srbiju i Kosovo da se ponašaju odgovorno i da se pod hitno, i u dobroj veri, vrate procesu dijaloga pod pokroviteljstvom EU, dodaje se u saopštenju.

Ministar Dokerti je istakao želju Ujedinjenog Kraljevstva da se sa Srbijom sarađuje na razvijanju modernih, pozitivnih odnosa, okrenutih ka budućnosti.

Takođe je vodio razgovore o produbljivanju praktične saradnje sa Srbijom u čitavom nizu oblasti, poput – trgovine, nauke, tehnologije, kao i u borbi protiv ilegalnih migracija.

U Beogradu se sastao i sa predstavnicima britanskih kompanija aktivnih u Srbiji.

Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR