Glas Javnosti

DAN ŽALOSTI U CELOJ ZEMLJI ZBOG TRAGIČNIH DOGAĐAJA NA KOSOVU I METOHIJI: Banjska četvrti dan pod blokadom

Društvo
Autor: Glas javnosti

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji dani žalosti traju tri dana

U Srbiji i Republici Srpskoj danas je Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji.

"Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji", saopštila je Vlada Srbije.

Zbog pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji dan žalosti je bio i juče, kao i danas, a biće i sutra.

U sukobu sa kosovskom policijom u nedelju u selu Banjska stradala su tri Srbina – Stefan Nedeljković, Igor Milenković, Bojan Mijailović, a poginuo je i jedan policajac. Selo Banjska je i dalje blokirano.

Dan žalosti ima posebno značenje, a kazne prilikom nepoštovanja mera mogu iznositi i do 200.000 dinara.

Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Republike Srbije, a dan žalosti traje onoliko dugo koliko se odredi odlukom o proglašenju i trajanju dana žalosti, ali ne može trajati duže od tri dana.

Ako odlukom nije drugačije određeno, dan žalosti otpočinje u 00.00 sati dana koji je određen za dan žalosti, a završava se u 24.00 sata dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti.

Načini kojima se obeležava dan žalosti su: spuštanje zastave na pola jarbola (uz odgovarajuće osvetljenje noću), odavanje pošte minutom ćutanja i medijsko informisanje i sećanje.

Kazne koje se sprovode prilikom nepoštovanja ovih mera mogu dostići ciftu 50.000-200.000 i to ako pravno lice na dan žalosti ne istakne zastavu Republike Srbije na pola jarbola, odnosno na pola koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Takođe, kazna u istom iznosu propisana je ako pravno lice odbija da omogući zaposlenima da minutom ćutanja odaju poštu nastradalima.

Ista novčana kazna čeka i radiodifuzne i novinarsko-izdavačke organizacije, ukoliko ne emituju odluku o proglašenju dana žalosti ili ne obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede.

Pravna lica koji se bave ugostiteljskom, turističkom i sličnom delatnošću koja za vreme dana žalosti nastavljaju emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, dobiće kazne za prekršaj u istom rasponu, ako ne poštuju propisane mere.

Novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu i organizaciji ili preduzetnik zbog nepoštovanje utvrđenih obaveza u pogledu obeležavanja dana žalosti na teritoriji Republike Srbije.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR