Glas Javnosti

PERFIDNA EKSPLOATACIJA, PRITISAK, MANIPULACIJA: Radili za njega kao robovi, plaćao im 1.000 dinara mesečno, PRIJAVILE GA KOMŠIJE

Hronika
Autor: Glas javnosti

Optužnicom mu je stavljeno na teret da je izvršio dva krivična dela trgovina ljudima za koje je propisana kazna zatvora od tri do 12 godina.

    Poljoprivrednik i stočar L.LJ. (34) iz Nikolinaca nadomak Alibunara, uhapšen je zbog sumnje da je supružnike, muškarca (52) i devojku (25), godinu dana tretirao kao robove. Prema rečima meštana ovog banatskog sela, sve je otkriveno zahvaljujući komšijama uhapšenog čoveka koji su posumnjali u njegovu priču da je muškarca i ženu angažovao da rade za njega.

    Teror koji su muškarac i devojka trpeli počeo je u drugoj polovini 2021. godine.

    „Oni su isto naši meštani, ali nisu imali svoj krov nad glavom. Loše su finansijske situacije i korisnici socijalne pomoći. L. Lj. ih je doveo kući kako bi radili za njega. Međutim, on njih nije plaćao, već ih je tako iskorišćavao“, navodi naš sagovornik.

    Ovaj meštanin, koji iz straha ne želi da otkrije ime, ističe da je muškarac radio oko stoke po ceo dan, dok je devojka bila zadužena za kućne poslove.

    „Nije ih baš držao kao robove, niko im nije branio da izlaze iz kuće i slobodno se kreću, ali im je usadio u glavu da bez njega ne mogu da prežive. Doduše, pošto im nije davao novca, šta su i mogli nego da trpe sve i sede tu. Muškarac je voleo da popije, što je uhapšeni stočar vrlo koristio i na taj način manipulisao njime, a znao je i da ga udari“, kaže meštanin Nikolinaca i dodaje da je jednom od komšija, koji živi pored uhapšenog muškarca, postalo mučno da gleda sve to.

    „Po selu se priča da je komšija sve snimio i odneo u policiju. Oni su tada uhapsili Lj. L. On je i tamo rekao da su mu oni dužni, ali verujte da su to izmišljeni dugovi. On je njima oduzimao i novac koji su dobijali od socijalne pomoći, a davao im je po hiljadu dinara mesečno. To je sve trajalo do novembra prošle godine“, zaključuje naš izvor.

    Ceo slučaj uznemirio je meštane sela Nikolinci, a dosta njih nije ni sumnjalo da se iza svega krije ovako užasna priča. Zasad nije poznato gde se nalaze oštećeni muškarac i devojka.

    Podsetimo, Više javno tužilaštvo saopštilo je da se okrivljeni Lj. L. tereti da je navedene radnje preduzimao u cilju eksploatacije njihovog svakodnevnog rada u domaćinstvu okrivljenog kako bi oštećeni isplatili nepostojeće dugove koje im je nametnuo okrivljeni, na koji način je uspostavio odnos sličan ropstvu, a prema oštećenom je održavao taj odnos primenom sile i pretnji.

    Optužnicom mu je stavljeno na teret da je izvršio dva krivična dela trgovina ljudima za koje je propisana kazna zatvora od tri do 12 godina, saopšteno je iz tog tužilaštva.

    Glas javnosti /N07S 

    BONUS VIDEO


    SKINI APLIKACIJU

    glas javnosti android
    glas javnosti IOS
    

    POVEZANE VESTI


    

    KOMENTAR