Glas Javnosti

Dostava u Srbiji: Veće zarade, ali i veći izazovi za dostavljače

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nove promene, uključujući smanjenje bonusa i promenu u obračunu kilometara, utiču na ukupne prihode dostavljača.

Zarade dostavljača u Srbiji su značajno porasle, dostižući sume do 1.500 evra mesečno. Međutim, detaljnija istraživanja ukazuju na kompleksniju situaciju u industriji dostave.
Algoritmi aplikacija za dostavu igraju ključnu ulogu u određivanju zarade dostavljača. Oni optimizuju rute i vreme isporuka, ali su istovremeno kritikovani zbog smanjenja zarada po dostavi.
Nove promene, uključujući smanjenje bonusa i promenu u obračunu kilometara, utiču na ukupne prihode dostavljača. U satima slabije potražnje, nema značajnog povećanja broja dostava, što rezultira smanjenjem ukupne zarade.
Izveštaj "Fairwork" pokazuje da dostavljači u Srbiji često nemaju osnovna radna prava, a platforme poput Glovo i Wolt isplaćuju zarade koje jedva pokrivaju minimalne troškove rada.


Izveštaj ukazuje na to da je radni status dostavljača na platformama poput Wolt i Glovo neadekvatno regulisan, bez pravog ugovora o zaposlenju, što dovodi do nedostatka socijalne zaštite.
Postoji potreba za poboljšanjem uslova rada, jer dostavljači često rade dugi sati da bi ostvarili "pristojnu" zaradu, izloženi rizicima saobraćaja i nepravilnostima u plaćanju.

Čini se da je industrija dostave u Srbiji u fazi promena, gde povećanje broja dostavljača i širenje usluga ne garantuje nužno poboljšanje uslova rada ili stabilnost prihoda.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR