Glas Javnosti

Od sada dostava novina dronom (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Finska je zemlja hiljadu jezera, a neka od tih jezera imaju ostrva naseljena zajednicama. Prilično je idilično, ali je i logistička noćna mora kada je u pitanju redovna dostava pošte u takve krajeve.

Kao način rešavanja ovog dugogodišnjeg problema, lokalna logistička kompanija odlučila je isprobati novo rešenje, koje će biti lansirano ove godine – dostavu pošte dronom. Konkretnije, leteće mašine dovoziće dnevne novine jer su to artikli koji zahtevaju najredovnije rasporede isporuke.

Mesto za eksperiment biće ostrvska sela Saarikylät jugoistočno od grada Tamperea u regiji Pirkanmaa. Postoji sedam takvih sela smeštenih na različitim jezerskim ostrvima.

Ovaj leteći poštar neće morati da zvoni dvaput

Markus Hohental je predsednik Uprave Lentola Logistics, kompanije koja stoji iza pilot projekta. Rekao je novinskoj agenciji Yle, a prenosi TheMayor, da bi tromesečno testiranje trebalo početi u martu.

– Testiramo novi način distribucije u ruralna područja, a bez korišćenja automobila. Ovo je isplativije, brže i ekološki prihvatljivije od sadašnjeg načina – objasnio je.

Anketa kupaca, koju je sprovela kompanija, pokazala je da su ljudi spremni dodatno platiti ako im novine stignu ranije i u vlastito dvorište. Kako navode iz kompanije, to nije pokušano nigde drugde u svetu.

Dronovi koji će se koristiti za probu mogu nositi teret veći od 3,5 kilograma odjednom, ali će nositi samo nekoliko novina na početku i biće ograničeni na udaljenosti od oko 20 kilometara. Imaju sposobnost letenja brzinom od 80 km/h, a procena je da je za dostavu svake novine potrebno minut, međutim ceo povratni put bi trajao oko 20 minuta.

Ipak, biće izazova, kao što je hladno vreme zimi. Uprkos tome, Finska fondacija za istraživanje medijske industrije podržava eksperiment sa 60.000 EUR.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR