Glas Javnosti

NOVI SAD planira da izvrši rekontrukciju ZELENILA grada

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska Atina pokrenula sveobuhvatnu akciju sadnje drveća pod nazivom „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ na različitim lokacijama

Plan rekonstrukcije zelenila u Novom Sadu koji predviđa sadnju 6.000 stabala u narednih pet godina rezultat je dogovora gradskih vlasti nastalog nakon devastiranja više od 3.000 stabala tokom nevremena u julu.


Objavljeno je da će JKP „Gradsko zelenilo“ dodatno saditi do 2.500 stabala godišnje, navodi se na sajtu Grada Novog Sada. Poseban deo akcije obuhvata sadnju koprivića u svakoj od 47 mesnih zajednica, obnavljajući uništen simbol Novog Sada, pa će novi koprivić biti posađen nakon završetka radova na podzemnoj garaži u Ulici Modene.

Sadnja će se odvijati od novembra do marta, a sadiće se lipa, jasen, kuglasti bagrem, piramidalni hrast i druge vrste prema planu Projektnog biroa JKP „Gradsko zelenilo“.


Do kraja godine 2.000 stabala

- Plan je da za ovih pet godina zasadimo preko 6.000 stabala. „Gradsko zelenilo“ nastavlja svoj program nezavisno od sadnje koju sprovodimo zbog elementarnih nepogoda. Oni svakako na godišnjem nivou sade od 2.000 do 2.500 stabala. Hvala svima koji su učestvovali i donirali 18 miliona dinara, a Grad je iz budžeta izdvojio 36 miliona dinara. Do kraja godine očekujemo da ćemo zasaditi blizu 2.000 stabala - rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović Bojić navela je da je Grad pokrenuo i veliku akciju sadnje s društveno odgovornim kompanijama, u cilju unapređenja našeg zelenog fonda.


Dupliranje zelenog fonda

- Planom je predviđeno da se ovom snažnom akcijom zeleni fond ne samo oporavi nego da se sadnjom 6.000 stabala, u narednih pet godina, on duplira. Uz ovu akciju, JKP „Gradsko zelenilo“ sprovodiće i redovan program sadnje, što je do 2.500 zasađenih stabala godišnje, tako da ćemo sada ukupno godišnje saditi 4.000 stabala. Sadimo sada za budućnost Novog Sada i za sve generacije koje dolaze - rekla je Mira Radenović Bojić.

Akciju pod sloganom „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ organizuje Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JKP „Gradsko zelenilo“, Radna grupa „Zelena stolica“, uz podršku društveno odgovornih kompanija i volonterskih organizacija.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR