Glas Javnosti

Cveće i prolećne biljke koje kod psa mogu izazvati trovanje ili srčani zastoj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proleće je konačno stiglo, što je za vlasnike kućnih ljubimaca uvek dobra vest jer to znači duže šetnje i provođenje više vremena u dvorištu ili parkovima.

Međutim, stručnjaci su upozorili da određeno prolećno cveće i biljke – u i van vašeg doma – mogu biti štetni za naše četvoronožne prijatelje te ih treba izbegavati, a neki mogu dovesti do želudačnih tegoba, povraćanja, svraba i ponekad ozbiljnijih incidenta, poput zastoja srca.

Krejg Vilson, suosnivač, direktor i interni stručnjak za vrtlarstvo u Gardeners Dream, otkriva na koje cveće morate paziti u svom domu i vrtu.


Narcisi

Otrovni su i za pse i za mačke, sadrže štetni sastojak naziva “likorin” koji može uzrokovati bolove u stomaku i proliv. Iako nije uobičajeno, ponekad može izazvati nizak krvni pritisak koji može izazvati kolaps. Vaš ljubimac ne mora konzumirati ovu biljku da bi bio ugrožen. Čak voda iz vaze koja sadrži narcise može biti otrovna ako se popije.

Lale

Za razliku od mnogih drugih cvetova gde je otrov uglavnom u lukovici, prisutan je u svim delovima lala, poput stabljike, lišća i samog cveta. Ako ga vaš pas konzumira, to može dovesti do nuspojava uključujući proliv, pojačano lučenje pljuvačke, pa čak i depresiju.

Zumbuli

Iz iste porodice kao i lale, sadrže slične supstance i mogu izazvati slične simptome. Zbog visoke koncentracije u glavici biljke, kada se pojede u velikim količinama, može izazvati povraćanje, baljenje i probleme s disanjem, u teškim slučajevima.

Perunike

Mogu izazvati iritaciju ako ih vaš ljubimac proguta ili dotakne, a primarni otrovni sastojak koji može izazvati ove neprijatne nuspojave je irisin, najviše koncentrisan u lukovici i podzemnim stabljikama. Ove biljke mogu biti posebno opasne za kućne ljubimce koji vole da kopaju.

Zvončići

Budući da svi delovi biljke zvončića sadrže otrovnu hemikaliju zvanu glikozidi, ova biljka nije štetna samo za pse i mačke, već i za životinje poput konja i goveda. Ako se konzumira, može izazvati bolove u stomaku, drhtanje mišića, pa čak i iritaciju kože.


Zato se odlučite se za netoksične biljke kao što su suncokreti i ruže, koje su prelepe i sigurne za kućne ljubimce, prenosi Večernji list. Ali, ranije navedene nisu jedine biljke na koje treba pripaziti jer Kelly Dyer, glavna stručnjakinja za hortikulturu u Patch Plants, kaže da postoje problematične biljke i van vašeg vrta.

Tisa

Opasne su i za ljude i za kućne ljubimce, a svi delovi stabla vrlo su otrovni za mačke i pse zbog jedinjenja koje se zove taksin, a koje može dovesti do napada i srčanog zastoja.

Azaleje i rododendroni

Sadrže “sivanotoksine”, koji su otrovni za pse i mogu uzrokovati povraćanje i otežano disanje – da navedemo samo neke od simptoma, međutim treba pojesti veliku količinu ove biljke da bi se javili teži simptomi.

Hortenzije

Mogu biti otrovne za pse jer sadrže supstancu koja se zove “cijanogeni glikozid” koji žvakanjem može izazvati oslobađanje cijanida. Iako je potrebno uneti mnogo biljke da bi se to dogodilo, blage nuspojave uključuju povraćanje, proliv i gubitak apetita.

Češka iglica

Svi delovi ove biljke sadrže eterična ulja linalol i geraniol koja mogu iritirati mačke i pse. Simptomi su blagi, ali mogu uključivati ​​svrab, dermatitis i povraćanje.


Bršljan

Zbog “triterpenoidnih saponina”, ova česta biljka može biti otrovna za mačke i pse. Lišće na bršljanu je otrovnije od bobica. Ako se proguta, to može izazvati mnogo problema za vaše ljubimce, uključujući hipersalivaciju, bolove u stomaku, povraćanje i proliv.

Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR