Glas Javnosti

UZGOJ NOVIH VRSTA RIBIZLI: Crna, bela i crvena ribizla sve traženija

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Proizvođač voćnih sadnica Boban Jovanović iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, i u decembru ima pune ruke posla. Vreme uglavnom provodi u pripremanju sadnica za prodaju. Stalno je i na telefonskoj vezi sa kupcima sa kojima dogovara prodaju i isporuku novih sadnica. Oni koji od njega ne kupe sadnice na nekoj od pijaca u Pčinjskom okrugu dođu to da urade na njegovu kućnu adresu. Tada do detalja pregledaju

Tražena ribizla
Mnogi u domaćinstvo Jovanović dođu da kupe i sadnice crvene, crne i bele ribizle koje su počeli da proizvode gotovo istog trenutka kada se na tržištu javila velika potražnja za ovim voćem.
 Sadnice ribizle su veoma lake za proizvodnju i isplate se. Brzo se razmnožavaju, a sama proizvodnja traje pet meseci i to od početka marta do novembra meseca - ističe sagovornik Agrokluba i naglašava da proces proizvodnje sadnice počinje od reznice, koja se sa dva do tri okca pobode u zemlju da pusti koren, a troškovi proizvođača se svode na okopavanje i prskanje od grinja, prenosi portal Ekapija.

Tokom jedne proizvodne sezone on proizvede oko 3.000 sadnica pomenutog voća koje uglavnom završe na inostranom tržištu. Ribizla je, po njegovim rečima, blagodetna za ljudski organizam i zato je i proizvode. Ona crvena je odličan antioksidans, bogata vitaminom C i kalijumom. Zbog svog slatko - kiselog ukusa pogodna je za spremanje sokova, sirupa i kolača. Za razliku od nje bela je manje kisela i ima manju nutritivnu vrednost iako u sebi sadrži visok procenat vitamina C. Crna traži unakrsno oprašivanje, a prilikom sazrevanja njene bobice dobijaju skoro crnu boju.
- Proizvođači za sadnju uzimaju samo zdrave sadnice ribizle koje imaju tri do četiri malih korenova - kaže Jovanović.
Potrebno redovno navodnjavanje
Pre početka obavljanja ovog značajnog posla voćari obavezno treba da obave preoravanje stajnjaka i veštačko mineralno đubrivo kako bi zemlju učinili mekšom i rastresitijom. U tako pripremljenu moraju da iskopaju i rupe dubine četrdesetak santimetara i na njihovo dno stave malo stajnjaka.

Pri tom obavezno treba da vode računa da razmak u redu mora da bude od jednog do 1,5 metara, a između redova od dva do 2,5 metara kako bi svaka biljka mogla na vreme da dobije svetlost i hranjlive materije. Zasađene ribizle iziskuju i redovno navodnjavanje. Tom prilikom se mora voditi računa da lišće ostane suvo kako ne bi došlo do pojave bolesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR