Plod crne ribizle ima veliku hranljivu, terapeutsku i tehnološku vrednost i sadrži vitamin C u velikim količinama i antocijanina. Bobice imaju kiselkasto-sladak osvežavajući ukus, izuzetno su sočne i one su najlekovitiji deo biljke. Imaju veoma specifičan miris.
Crna ribizla ima neverovatna antioksidativna i protivupalna svojstva, kao i veliko dejstvo na obnavljanje odbrambenog sistema tela.
U farmaceutskoj industriji se koriste i plod i list ribizle, posebno crne. Plod ribizle i njegove prerađevine pomažu normalizaciji i stabilizovanju krvnog pritiska, posebno je preporučljiv za osobe koje imaju visok pritisak, ali i za poboljšavanje krvne slike posebno malokrvnosti.
Utvrđeno je da sok crne ribizle pomaže pri lečenju krvarenja desni i proširenih vena i da pozitivno utiče na povećanje nivoa koncentracije.
Crna ribizla sprečava i leči teške infekcije, a pre svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke veoma su korisni u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi. Čaj od crne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom i gihtom.
Plod ribizle i njegove prerađevine potpomažu normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska, a posebno se preporučuje osobama koje su sklone anemiji. Ono što je još bitnija činjenica - antocijanini iz ovog voća su esencijalni za antivirusno dejjstvo kod crnih ribizli.
(Glas javnosti/Agromedia)