Glas Javnosti

SVAŠTA IM PADA NA PAMET: Japanci prave šlemove od školjki i reciklirane plastike

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Vođeni idejom da ako je školjka dovoljno čvrsta da štiti svoju nežnu unutrašnjost, sigurno može da zaštiti i ljudsku glavu, Japanci su dizajnirali Shellmet - šlem delimično napravljen od školjki.

Ovaj neobični šlem nastao je u partnerstvu hemijske industrije Koushi i sela Sarufutsu - ribarske zajednice koja svake godine ima oko 40.000 tona otpadnih školjki. Premda bi se školjke mogle koristiti u različite svrhe, najčešće ostaju godinama na gomili šireći neprijatan miris.
Profesor Hiroshi Uyama sa Univerziteta u Osaki razvio je proces u kome se školjke kuvaju i sterilišu, zatim usitnjavaju i pretvaraju u prah kalcijum karbonata, koji se onda meša sa odbačenom plastikom samlevenom u prah. Tako dobijena "Shellstic" bioplastična masa se zatim sipa u kalupe za šlemove gde se zagreva i topi, prenosi portal Ekapija.

Nakon što se materijal ohladi i očvrsne dobija se rebrasti šlem nalik školjki, za koji autori tvrde da je oko 33% jači nego što bi bio bez kalcijum karbonata. Oni takođe ističu da ovaj proizvodni proces generiše približno 36% manje emisija gasova staklene bašte nego kada bi se koristila samo plastika.
Treba napomenuti da je Shellmet namenjen uglavnom za upotrebu u ribarstvu, ali se može koristiti i u drugim situacijama u kojima je potrebna zaštita glave, a u planu je da se njegovo korišćenje isproba na proleće.
Shellmet još čeka bezbednosne sertifikate, ali se već našao u pretprodaji po ceni od oko 36 USD.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR