Glas Javnosti

Studija pokazala da dojena deca imaju manje problema s ponašanjem

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Bebe koje su dojene barem prvih šest sedmica života imaju manju verovatnoću da će imati probleme u ponašanju ili posebne obrazovne potrebe, pokazalo je novo istraživanje.

Studija se bavila vezom između dojenja i posebnih obrazovnih potreba kod dece.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje najmanje šest meseci, ali nalazi upućuju na to da čak i kombinovano hranjenje kraće vreme može imati koristi kada je u pitanju razvoj deteta.


Znamo da se mnoge žene bore da isključivo doje punih šest meseci koje preporučuju stručnjaci. Međutim, naše istraživanje pruža dokaze da bi i kraće trajanje dojenja ipak moglo biti korisno za razvoj deteta, rekao je dr. Michael Fleming, jedan od autora pomenute studije.

Istraživači sa Univerziteta u Glazovu analizirali su podatke o zdravlju i obrazovanju za 191.745 dece rođene u Škotskoj.

U prvih šest do osam nedelja njihovog života, 66.2 odsto dece hranjeno je adaptiranim mlekom, 25.3 odsto je bilo isključivo dojeno, dok je 8.5 posto dece hranjeno kombinovano. Oko 12.1 odsto dece imalo je probleme u ponašanju u detinjstvu, ali i kasnije kako su odrastali.

Studija je otkrila da su i kombinovano hranjenje i isključivo dojenje povezani sa smanjenjem rizika od razvoja problema u ponašanju za čak 20 odsto. Isto tako, deca koja su bila isključivo dojena takođe su imala manji rizik od komunikaconih problema, socijalno-emocionalnih poteškoća i poteškoća u ponašanju, senzornih oštećenja, fizičkih motoričkih poteškoća i fizičkih zdravstvenih stanja.

Glas javnosti/New York Post

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR