Glas Javnosti

STARA VERZIJA WINDOWSA ODLAZI U PROŠLOST: Majkrosoft objavio detalje nove nadogradnje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Majkrosoft uskoro obustavlja podršku za Windows 8 i 8.1.

Procentualno gledano, nema mnogo korisnika koji koriste Windows 8.1, ali se brojke i dalje mere u milionima.

Majkrosoft već najavljuje da će podrška biti obustavljena 10. januara 2023. godine i da bi korisnici trebalo da nadograde svoje računare na neku noviju verziju operativnog sistema.

Kompanija će zvanično početi da obaveštava korisnike o predstojećem datumu obustave podrške u julu. Kada obaveštenje stigne, korisnici će imati tri opcije na raspolaganju: „Saznajte više“, „Podseti me kasnije“ ili „Podseti me nakon datuma obustave podrške do januara 2023. godine“, prema tvrdnjama nadležnih iz Majkrosofta.

Majkrosoft je i ranije koristio ovakve metode obaveštavanja kada bi naterao korisnike da nadograde starije verzije operativnog sistema, kao što je bio slučaj sa Windowsom 7.

Majkrosoft je predstavio Windows 8.1 – neposrednog naslednika operativnog sistema Windows 8 koji je katastrofalno prihvaćen – 2013. godine. Kompanija je označila kraj „Mainstream Support“ za Windows 8.1 u januaru 2018.

Međutim, prema Majkrosoftovoj politici podrške, sve verzije operativnih sistema dobijaju dodatnih pet godina „proširene podrške“ tokom kojih korisnici dobijaju redovna bezbednosna ažuriranja, sitne izmene softvera i tehničku podršku.

Korisnici Windowsa 8.1 moraće da odluče da li će nadograditi svoj operativni sistem ili kupiti novi računar. Problem je što većina Windows 8.1 računara ne podržavaju najnoviji Windows 11 zbog strogih sistemskih zahteva.

„Većina Windows 8.1 ili Windows 8 uređaja neće ispuniti hardverske zahteve za nadogradnju na Windows 11. Alternativno, kompatibilni računari se mogu nadograditi na Windows 10“, objašnjava Majkrosoft u belešci podrške.

Windows 10, koji će biti podržan do 14. oktobra 2025, ostaje jedina putannja za nadogradnju kod većine Windows 8 korisnika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP