Glas Javnosti

SAVETI ZLATA VREDNI: Čuveni pčelar objašnjava kako da razlikujete PRAVI MED od FALSIFIKATA

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Iako je vrlo teško, moguće je razlikovati pravi med od lažnog koji je sve češći na našem tržištu.

S obzirom na to da se kupci često dovode u zabludu po pitanju kvaliteta meda, akreditovani pčelar i apiterapeut Žarko Stepanović otkriva kako razlikovati pravi od lažnog meda.

- Hronične respiratorne bolesti, probavne, sve moguće bolesti leči. Med je jako dobar pre svega za kardiovaskularna oboljenja, cirkulaciju, za poboljšanje pamćenja, za probavni sistem. Dobar je i za spoljnu upotrebu. Ako se opečete, medom to natapkajte, ali obavezno med smočite kako bi se oslobodile lekovite materije - rekao Stepanović, apreneo portal slobodnadalmacija.hr.

Pčelar je dao savete i kako razlikovati pravi med od falsifikata. Iako je ovo vrlo teško, ipak je moguće. 

- Postoji jedna hemijska metoda, ona je najpouzdanija. Trećina meda stavi se u teglicu s dve trećine alkohola metanola, to se izmućka. Ako na površini teglice nema nikakvih primesa, onda je to čist med, ako se pojavi bilo kakva sumnjiva materija, onda je falsifikat. Med može biti i toksičan. Problem je u tome što se pčele leče neodgovarajućim lekovima. Postoje pčelinje bolesti koje treba lečiti odgovarajućim lekovima, pravim dozama, a nažalost, još uvek se kod nas upotrebljavaju neki nedozvoljeni lekovi i med postaje toksičan.

Kao što već znamo, med je izuzetno zdrav i preporučuje se njegova svakodnevna konzumacija. Na kraju krajeva, ne zovu ga za džabe "hrana bogova".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR