Glas Javnosti

RUSKI NEKROPOLJ U BEOGRADU: Njihova su imena ušla ruske i srpske enciklopedije

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Na Novom groblju u Beogradu nalazi se ruski nekropolj.

Na Novom groblju u Beogradu nalazi se „Ruski nekropolj“, kompleks istorijsko-memorajialnih spomenika na kojem su sahranjeni ruski emigranti posle Prvog svetskog rata. Na parcelama (80, 80a, 90, 90a) smešteno je 755 grobnih mesta u kojima su posmrtni ostaci preko tri hiljade ljudi.

Među sahranjenima je veliki broj istaknutih imena ruske nauke i kulture:

arhitekte akademici Nikolaj Krasnov, Viktor Lukomski, Petar Anagnosti,
prof.Grigorije Samojlov,
slavisti prof. Stepan Kulbakin, prof. Fjodor Taranovski,
vizantolog Georgije Ostrogorski,
bogoslov prof. Sergej Trojicki,
profesor mehanike Georgije Pio-Uljski i njegov učenik, prof. V. V. Farmakovski,
profesor termodinamike Aleksandar Brandt,
matematičari akademik Nikolaj Saltikov, prof. Anton Bilimovič,
balerine Nina Kirsanova, Tamara Polonska, Marina Olenina,
glumica Natalija Erdeli,
operska pevačica Sofija Drausal, izvođač ruskih romansi Olga Jančevecka,
pisac i kritičar Jevgenije Aničkov, pisac i filmski snimatelj Mihail Ivanikov,
slikari Stepan Kolesnikov, Leonid Šejka i drugi.

Mnoga od ovih imena ušla su u ruske i srpske enciklopedije.


MNOGA POZNATA IMENA SU OVDE NAŠLA VEČNI SMIRAJ

Nikolaj Krasnov (1864–1939)

Bio je 30 godina arhitekta carskog dvora Romanovih. Autor je Livadijske palate na Jalti (rezidencije cara Nikolaja Drugog) gde je 1945. godine održana čuvena Konferencija na Jalti. Skoro dve decenije je projektovao za Srbe. Između ostalog: crkvu na srpskom vojnom groblju na solunskom Zejtinliku, spomenik na ostrvu Vidu. Autor je zgrade Arhiva Srbije, zgrade Vlade Srbije, Patrijaršije, Crkve Ružice na Kalemegdanu, Ministarstva inostranih poslova, mosta preko Save, rekonstruisao je Njegoševu kapelu na Lovćenu i uredio enterijer Skupštine Srbije i Starog dvora na Dedinju.

 Nina Kirsanova (1898–1989)

U Srbiju je prebegla sa suprugom operskim pevačem Borisom Popovim. U narodnom pozorištu u Beogradu odmah je igrala glavne uloge, a pamti se njena Žizela, Kopelija i madam Baterflaj. Bila je šef baleta Narodnog pozorišta, njenim zalaganjem je osnovana baletska škola Luj Davičo. Pod njenim rukovodstvom balet ostvaruje u Atini svoje prvo inostrano gostovanje. Iako je nekoliko puta karijeru nastavljala u inostranstvu, uvek se vraćala u Beograd, koji je, prema njenim rečima, smatrala jedinim domom. U 85. godini je glumila u filmu Srđana Karanovića „Nešto između“.
Mihail Rodzjanko (1859-1924)
Bio je predsednik ruske Dume trećeg i četvrtog saziva. Kasnije, jedan od lidera februarske revolucije 1917. godine i šef Privremenog komiteta državne Dume.

Georgij Pio Uljski (1864-1938)

Na Univerzitetu u Beogradu predavao je termodinamiku. Jedan je od osnivača Ruskog naučnog instituta u Beogradu. Bio je istaknuti brodograditelj.


Na ovim parcelama takođe su i posmrtni ostaci ruskih vojnika koji su poginuli tokom Prvog svetskog rata. U njihovu čast podignuti su memorijalni spomenik „Ruske slave“ i Iverska kapela, ispred kojih se svake godine održavaju ceremonije u znak sećanja na žrtve rata 1914 – 1918. godine.

Memorijalni spomenik 

Memorijalni spomenik „Ruske slave“ podignut je 1935. godine (arhitekta R. N. Verhovski, projekat V. V. Staševskog po ideji pukovnika M. F. Skorodumova). Jedan od natpisa na spomeniku glasi ovako: „Večna slava imperatoru Nikolaju II i 2.000.000 ruskih vojnika Velikog rata“.
U osnovi spomenika nalazi se grobnica ruskih vojnika poginulih na Solunskom frontu, oficira i redova ruskih baterija koji su dali svoje živote u odbrani Beograda, kao i posmrtni ostaci četvorice ruskih ratnih zarobljenika koje su streljali austrijanci u Goraždu, zatim dvojice mornara sa broda „Tiraspolj“ poginulih kod Kladova, i oko sto ruskih vojnika preminulih u bolnicama.

O Iverskoj kapeli

Iverska kapela je podignuta zalaganjem kneginje M. A. Svjatopolk-Mirske a istorija je htela da to bude baš – Iverska.

Tokom pregovora sa vlastima grada Beograda stigla je vest o rušenju Iverske kapele koja je krasila Crveni trg u Moskvi (od 1669. do 1929. godine). U znak sećanja zbog uništavanja pravoslavnih svetinja u Sovjetskom savezu, ruski emigranti u Beogradu suodlučili da na srpskom tlu bude izgrađena kopija Iverske kapele.
Izgradnja kapele prema projektu V. V. Staševskog završena je 1931. godine. U grobnici ispod kapele sahranjen je mitropolit Antonije Hrapovicki, a oko kapele – istaknuta duhovna lica ruske emigracije.

O rekonstrukciji Ruskog nekropolja

Posle decenijskog propadanja od 2012. godine započeta je intenzivna rekonstrukcija memorijalnog kompleksa.

U posao obnove uključeni su Ruska Federacija (Rosotrudničestvo-državna agencija za međunarodnu humanitarnu pomoć i saradnju, Ambasada Ruske Federacije u Srbiji, Fondacija za obnavljanje, podršku i očuvanje kompleksa istorijsko-memorijalnih spomenika „Ruski nekropolj u Beogradu“ iz Moskve, Podvorje Ruske pravoslavne crkve u Beogradu), Republika Srbija (Fondacija za obnavljanje, podršku i očuvanje kompleksa istorijsko-memorijalnih spomenika u Republici Srbiji „Ruski nekropolj“ iz Beograda, grad Beograd), kao i brojni donatori iz Rusije i Srbije.

Polazeći od potrebe za obnavljanjem i očuvanjem Ruskog nekropolja, a u duhu daljeg razvoja istorijskih i kulturnih veza srpskog i ruskog naroda, predsednik Počasnog saveta srpske fondacije, dr Nenad Popović, predsednik Počasnog saveta ruske fondacije Konstantin Kosačov, i Valerij Rjazanskij, predsednik Upravnog odbora ruske fondacije, potpisali su sporazum o saradnji u kojem se obavezuju da će zajednički sarađivati na organizaciji i sprovođenju aktivnosti za obnavljanje, poršku i očuvanje ovog istorijsko-memorijalnog kompleksa.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR