Glas Javnosti
Posta

PREPOZNAJTE MANIPULATORA : Ovi koraci su veoma važni da znate

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mnogo puta ste se zapitali gde grešite? Šta sa vama nije u redu? Dok ste se vi pitali, neko je vama upravljao – saznajte ko je to bio, a onda pročitajte sledeće redove.

Ukoliko bi neko pokušao da vam nametne svoje mišljenje, dobronamerno ili ne, poslušajte šta ima da vam kaže, ali se držite svog stava, principa i mišljenja, pa makar i pogrešno bilo. Najvažnije od svega jeste verovati sebi i svojim procenama, jer kakve god poteze vi vukli – vaša su odgovornost i vaše posledice, zato samo napred, bez kontrole.
Želiš promene? Počni od sebe

Ukoliko vam se neka osobina ne dopadne kod osobe prekoputa vas, preispitajte se zašto je to tako. Možda vi posedujete tu lošu osobinu koja vam je teška za priznanje, pa etiketu stavljate sagovorniku. Ne dozvolite da vas nečija lažna skromnost ili autoritativnost učini nejakim, sažaljivim, ili kojim slučajem, patetičnim. Preispitajte svoje vrline i mane, možda niste savršeni za okolinu, ali sami sebi jeste – uvek i na svakom mestu, sa bilo kim piše kolumnistkinja Aleksandra Anđelković


Kada tražite savete ili ih dajete, prvo razmislite zašto to radite. Da li zaista ne možete sami da pronađete odgovore na pitanja koja vas muče ili ste toliki životni stručnjak koji može da ulije pamet prijatelju? Zaboravite na iluziju dobronamernih zaključaka u vašu korist, činjenja bez povraćaja usluge – to vreme je davno prošlo. Ukoliko vam se učini da nemate dovoljno snage da se izborite sa nekim pitanjem koje vam je od izuzetne važnosti, bolje pronađite odgovore u nekoj literaturi, dobroj knjizi ili prošetajte i odgovori će vam sami dolaziti. Kada sami rešite svoje nedoumice, za stepenik ste više.
Preispitujte se svakodnevno

Kako biste uvideli svoje greške, poteze koje ste povukli u poslednje vreme, posledice koje se sada osećaju – morate izvršiti detaljnu analizu. Analiza počinje od vas, vaših misli, stavova, zaključaka i ciljeva kojima težite. Kada biste svakoga dana pred spavanje našli vremena da sumirate protekli dan, tada biste imali pravu sliku vas, vaših odnosa sa ljudima i vaših aktivnosti. Onda biste uspostavili svoju realnu računicu onoga što ste uradili i onga šta niste, ali samo biste vi imali uvid u to i niko više. Ne bi niko mogao da vam prstom upire u vaše greške, jer je vaša samosvest dovoljna. Razmislite o tome, vredi pokušati.


Naučite reći: “Ne”

Mnogo puta ste, kao poslušno dete, svom nadređenom rekli da je u pravu, iako ste znali da greši. Šta se tada dogodilo? Izašli ste iz njegove kancelarije sa knedlom u grlu i pod tenzijom, i razmišljali kako ste glupi ispali što ste prećutali krucijalnu stvar. Roditelji su vas verovatno vaspitali da nije lepo ulaziti u konflikt ili da treba učiteljici reći “hvala”, kada vas pohvali u školi. E, pa to vreme detinjstva je davna prošlost, vi ste sada odrasli i imate pravo da iznesete svoje mišljenje, ma kakvo ono bilo. Posledice se osećaju kada se problemi ne reše na početku nastajanja, stoga ukažite svom šefu kad nije u pravu, jer je ipak i on čovek od krvi i mesa koji će uvažiti vaše mišljenje. Samo odaberite odgovarajući način, pristup i ishod razgovora – videćete da nećete pogrešiti.

Kada uradite nešto po vašem mišljenju ispravno, uspešno ili što bi rekli zadatak po najvišim kriterijumima, ne tražite divljenje prijatelja, već pohvalite samog sebe. Prijatelji su vam važni, ali nisu objektivni. Vi ste najbolji sudija, jer znate koliko ste truda uložili u svoj rad, a nagrada koju želite jeste zadovoljstvo postignutim, a ne tapšanje po ramenu – to vam nije potrebno. Vi ste zvezda svog projekta, ne zaboravite.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP