Glas Javnosti

PRAVILNO ČIŠĆENJE PUPKA JE VAŽNO ZA VAŠE ZDRAVLJE: Lekari su otkrili kako se pravilno to radi

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kada je higijena pupka u pitanju važno je znati da je potrebno obratiti više pažnje kada je njegovo čišćenje u pitanju.

Dermatolozi kažu da nije sve tako jednostavno.

Bez obzira na to je li vaš pupak ispupčen ili uvučen, na njemu se mogu nakupljati prašina, nečistoća i bakterije, a procenjuje se da oko 67 različitih vrsta bakterija živi na području pupka.
Ako vam pupak nije uvučen, biće jednostavnije da ga operete, ali ako je uvučen, teže će biti da uočite gde se prljavština nalazi, pa je savet da ga perete tako što ćete pokvasiti peškir i očistiti  ga.- Ukoliko ne čistite pupak, a samo se tuširate, sva prljavština koja ostaje, mrtva koža, tkanine i bakterije mogu uzrokovati neprijatan miris ali i infekcije - navodi dr Golberg.

Može da dođe i do stvaranja kamena pupka, koji nastaje kalcifikacijom sebuma i keratina koji izgleda kao kamen. Što se duže zadrži u pupku veće su šanse da će doći do infekcije. Važno je i napomenuti da nije potrebno da dođe do razvoja kamena kako bi se pupak inficirao, već to može  da se dogoditi i od nakupljene prljavštine

Koliko je dovoljno čistiti i kada?

Ne postoji pravilo koliko često bi trebalo prati pupak, ali poželjno bi bilo da to bude jednom ili dva put sedmično, navodi dr Ife J. Rodni, dermatolog.

 Znak da je vreme da operete pupak jeste, ako vidite prljavštinu na njemu, a ona može biti crne ili u boji kože. Ako vas nešto svrbi ili iritira na pupku, vreme je za čišćenje - dodaje dermatolog, a prenosi  Večernji.hr.Pupak je potrebno drugačije čistiti nego ostatak tela.

On savetuje da umočite štapić za čišćenje ušiju u blagu penu od sapunice, pa da zatim nežnim pokretima očistite pupak.

Kad izvadite vaticu, ako je prljava, zamenite je novom. Ponovite dok sve ne očistite.

- Lakše će vam biti da ga očistite, ako to radite kada se tuširate - savetuje dr Rodni.

Ako imate probušen pupak i nosite nakit, konsultujte se sa lekarom kako je najbolje da čistite pupak, jer će možda biti potreban neki dodatni savet. Ako je pupak tek nedavno probušen, dobro je koristiti antibakterijski sapun dok rana ne zaraste, a ako već dugo imate probušen pupak, slobodno koristite obične sapune.

 

Ako vam je palo na pamet da pupak čistite alkoholom, lekari se slažu sa tom idejom, pa to izbegavajte, ako vam nije neophodno.

Čišćenje vodom i sapunom daje jednake rezultate, a i sigurnije je. Dr Goldberg smatra da alkohol isušuje kožu i možeda je iritira, što opet može dovesti do infekcije.

Naravno, ako primetite da nešto nije kako bi trebalo, da imate crvenilo, infekciju ili neprijatan miris savet je da se obratite  lekaru.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR